WvW útmutató

Alapvető tudnivalók

 • A WvW egy gigantikus, kiegyensúlyozatlan PvPvE csata 3 szerver között, két hétig tart. Utána a pontszám alapján a győztes feljebb lép a szervercsoportok között, a vesztes lejjebb lép, a középső marad, és kezdődik minden elölről.
 • 4 zónából áll, a középsőt Eternal Battlegroundsnak hívják, a másik hármat Borderlandsnek, ezek a szerverek “hazai” pályái. A szerverek színei alapján van Red, Green és Blue Borderlands. Mindegyik térkép 500 játékost bír el.
 • Ami pontszámot ad és foglalható: várak (castle, egy-egy minden térkép közepén), erődök (fort), tornyok (tower), és raktárak (supply camp). Bizonyos időközönként jár pont az éppen birtokolt helyekért. B betűre jön fel a WvW panel, ami a pontszámért kapott PvE bónuszokat is részletezi.
 • A raktárakból lehet supplyt (készleteket) szerezni, 10 egységet bír el egy játékos. A supply az egyetlen, de nagyon fontos erőforrás a WvW-ben. Ebből lehet a helyeket fejleszteni (falak visszaépítése, plusz védők vásárlása, stb.), illetve hadigépeket építeni.
 • A partik nagyobb egységekbe, szakaszokba (squad) szervezhetők, ezeket egy commander irányítja. Ahhoz, hogy valaki commander lehessen, venni kell egy Commander’s Compendiumot (parancsnoki kézikönyv) a Master Strategist NPC-ktől.
 • Vannak lelőhelyek is, crafting nyersanyokkal!
 • Vannak NPC fajok, akiket ilyen-olyan előnyökért, segítségért be lehet toborozni.
 • Csak a saját szervered játékosainak neve látszódik, a másik kettőnél [szerver neve] Invader.
 • WvW-ben felskálázódsz 80. szintre, de a skilljeid, traitjeid, és felszerelésed marad az, ami volt. XP-t kapsz a játékért, fejlődhetsz, az ölésekért pedig loot jár.

Hogyan lépjek be WvW-be

 • A leggyorsabb mód az B betűs WvW panel. Felül középen van az eltéveszthetetlen Go to World vs. World felirat, arra kattintva lehet választani, hogy melyik térképre akarsz menni.
 • Fort Marrinerben, Lion’s Arch déli részén található 4 asura kapu, egy-egy a térképekre.
 • Ha már benn vagy, a saját indulóhelyeden vannak kapuk, amelyek átvisznek a többi térképre. Továbbá a középső várból is át lehet menni, de az csak annak a szervernek elérhető, amelyik birtokolja a középső várat az adott térképen.

Nem ritka, hogy egy adott WvW térkép tele van. Ilyenkor vagy bemehetsz “várakozó” szerverre (overflow), vagy próbálkozhatsz a többi térképpel, hátha ott van üres hely.

Beléptem, mit csináljak?

Közvetlenül melletted áll egy Instructor NPC, aki elmagyarázza neked a fontosabb dolgokat.

A közelben található sok NPC-ből a legfontosabb egy asura, aki Siege Master névre hallgat. Nála vehetsz hadigép-tervrajzokat (blueprint), ezek szükségesek az építés megkezdéséhez. A tervrajzok vásárolhatók Badge of Honorból is, ami egy csak WvW-ben szerezhető loot.

Hozd elő a térképet (M), és látni fogod, hogy a zónában mindhárom szervernek van egy indulóhelye, amelyek háromszög-alakban körbeveszik a térképet, és te a sajátodban vagy. Ha távozni akarsz, itt teheted meg az asura kapukon keresztül, vagy a (H)ero panelen a PvP lapon a Be in the Mists gombbal (utána pedig Leave the Mists, ugyanott, ha PvE-be akarsz menni).

A térképen narancsszínű keresztezett kardok jelzik, hogy hol zajlik harc, és fehér keresztezett kardok jelzik a helyeknél, ha támadás alatt vannak. Válassz egy szimpatikus célt, és indulás!

A foglalható helyeket csak guildek foglalhatják el, illetve a guildek megfelelő rangú tisztjei, és azután kikerül a címerük. Foglalás után a helyek fejleszthetők supplyért cserébe, például lehet waypointot venni az erődökbe! A saját helyekre be tudsz menni egy földszinti portálon a bejárat mellett, aminek olyan a színe, mint a szerverednek.

Készletszerzés és építés tervrajzból

Csak menj oda egy saját kézben levő supply camphez, és markolj fel az ottani, gyakorlatilag végtelen készletből. Elvehetsz a nagyobb helyeken gyűlő készletből is, de az ottani készleteket védekezésre ajánlott fordítani, ne hordd el.

Ha odaértél arra a helyre, ahol valamit fel akarsz építeni, akkor használd a tervrajzot az inventorydban. Ezután az 1-es gomb megnyomásával rakhatod le. Adott mennyiségű supplyt kell odahordani, utána használható.

 

 1. Teeby
  2012. május 18. - 19:14

  Nekem lenne egy kérdésem mivel nekem valami nem tiszta. Ugye wvwvw-n 3 különböző szerver játszik egymás ellen, de “A teljes hozzáférés, 4 kapu mindegyik térképre, Fort Marrinerben található, Lion’s Arch déli részén.” ezt én úgy értelmezem, hogy ott bármelyik színhez betudnak lépni.. Nos olyan kérdésem van, hogy gondolom ilyenkor a maradék 2 színhez ugye megvan tagadva a belépés? Mert így ha nem lenne mindenki kedve szerint váltogathatná melyik csapatba akar tartozni.

  • 2012. május 18. - 19:20

   Ha belépsz egy ilyen kapuba akkor nem változik meg a színed, azt az határozza meg, hogy melyik szerverhez tartozol. 4 térkép van ugye, 3 a különböző szerverek sajátja és egy a semleges. De attól, hogy te belépsz mondjuk pirosként a zöld térképre attól te még nem leszel zöld, hanem te támadóként mész oda, te ostromlod a zöld térképet úgymond.

   • Teeby
    2012. május 18. - 19:22

    Ohh most már értem! Köszönöm a felvilágosítást! :)

 2. 2012. szeptember 19. - 01:45

  Szerencsére a WvW jóval túlmutat azokon a dolgokon amiken sok játékos szerintem hirtelen hisz ( köztük én is) de napok folyamán kitisztult a dolog és egyik kedvenc elfoglaltságom lett a GW2 ben ( sok más dolog mellett!) Szerintem pár hét és kiforrja magát ez a dolog is szerencsére a laggon is javítanak folyamatosan és még az én kevésbé erősnek nevezhető gépemen is felső háromnegyedes grafikán is csekély laggal megy a háború ! Szóval jó kis dolog a WvW egy igazi pvpe dolog ahol jön a pénz is xp is és a játékélmény is minden irányból.

 3. Norbert
  2013. augusztus 6. - 10:15

  WvW funkcióban , csak 80-as szinttől lehet kommunikálni a siege masterrel?
  Vagyis 80-as szint alatt nem is érdemes igazán WvW-ben próbálkozni?
  ha jól látom itt mindenki 80-as szintű.

  • Endrosz
   2013. augusztus 6. - 10:43

   Mindenkit felskáláz 80-ra, téged is, de 2. szinttől kezdve játszható a WvW. Az más kérdés, hogy az unlockok miatt inkább 20. szinttől érdemes.

 4. Norbert
  2013. augusztus 6. - 11:09

  aha.Köszi.Ennek ellenére(25-ös szinten vagyok) a siege master neve mellett piros 80-as van és érdemiekben nem tudok vele mit kezdeni.
  Vagy lehet, hogy be kellene lépnem egy guildbe?

 5. Messor On Kryel
  2013. október 21. - 00:28

  Nem tudom, mikor volt frissitve utoljára, de elég tartalmas és hasznos információkat lehet belőle elsajátítani. https://docs.google.com/file/d/0Bw2TnwV1r2mpNzFNRDZwakV2SFk/edit?pli=1

  Piken fórumon Jin Mang közzétett egy jóval tömörebb WvWvW-s útmutatót, ha igény van rá átfordítom ide magyarul akár egy kis cikk formájában is.

  • 2013. október 21. - 11:22

   Jó, látom nem csak én nem tudom leírni a nevét :D Jin Magnom vagy Magnum. Nemtom már.

 1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: