Legelső teendők

Guild Wars 2 fiók [account] létrehozása

Akár béta- vagy próbakulcsot szereztél, akár végleges kulcsot vásároltál, itt kell a fiókodat elkészítened: register.guildwars2.com. Az első képernyőn másold be a kulcsot az üres sorba. A kérdésre igennel válaszolj, ha van Guild Wars 1 fiókod, amit össze akarsz kötni ezzel, illetve akkor, ha részt vettél béta teszten korábban. Egyébként nemmel válaszolj. Később, ha meglevő fiókhoz kulcsot akarsz hozzáadni, ugyanitt teheted meg, csak igennel kell válaszolni. “Next” megnyomása után, ha 502-es hibát kapsz, akkor próbálkozz újra rögtön vagy később, mert túl van terhelve a regisztrációs szolgáltatás.

A második képernyőn igazi név, e-mail cím, jelszó kétszer, születési dátum, és egy fiókazonosító vár bevitelre. Ne adj meg kamu adatokat, mert később ezen múlhat, hogy vissza tudd szerezni a fiókodat! A Display Name a fiókod egyedi azonosítója, egy általad választott névből és egy automatikusan generált számból áll.  Ez a hivatalos fórumon fontos igazán, oda csak ezzel a névvel tudsz majd írni, a kapcsolatlistában [Contacts] és a guild taglistájában [Roster] pedig ez is fog szerepelni az aktuálisan használt karaktered neve mellett. Ha “Next” megnyomása után minden stimmel, kész is a Guild Wars 2 fiókod.

Telepítés

Ha sikeres volt a regisztráció, ugorj át az account.guildwars2.com oldalra, ott tudod letölteni a telepítőt. Belépés után a Download gombra tapadj. A GW2 telepítője egy rövid program, gw2.exe, ami leszedi a sok gigabájtos gw2.dat-ot (plusz egy kis körítést), ami egy tömörített virtuális mappa, minden adat abban van. Windows Vista/7 esetében figyelj rá, hogy ne a Program Filesból vagy más rendszermappából próbáld futtatni. Tűzfalba, illetve védelmi programokba beleakadhat a telepítő. Ha befejezte a fájlok letöltését, egy nagy piros Install Guild Wars 2 gombbal rakhatod a végleges helyére.

Ha menet közben elakad a letöltés, akkor lépj ki, és futtasd újra, már csak a hiányzó részt fogja leszedni. Az ArenaNet ún. streaming technológiájának köszönhetően soha nem kell különálló frissítéseket letölteni és felrakni, mindig csak a gw2.exe-t kell futtatni, és az elintézi, amit kell. Érdemes telepítés után töredezettség-mentesíteni a háttértárat.

Tudomásunk szerint a GW2 ugyanúgy másolható külön telepítés nélkül, mint az elődje volt. Tehát ha több gépre akarod felrakni, akkor elég egyszer letölteni, és utána csak másolni kell.

Szerverválasztás

Két adatközpont van, és te valószínűleg az EU-hoz csatlakozol. Válassz egyet a szerverek listájából — választhatsz amerikai szervert is, a kulcsod csak a belépés helyét korlátozza, a szervereket nem! Ne tévesszen meg, hogy az amerikai szerverek “low” populációval látszódnak, azok is tele vannak, csak nincs róluk adat. Kicsit előreszaladva: a PvP teljesen globális, nem függ attól, hogy milyen szerveren vagy. WvW és PvE van szerverhez kötve.

Karakterkészítés

Kezdődjön a legfontosabb rituálé, a karakterkészítés: alul az üres négyzetek egyikére kattints, után jobb alul “Create”. A játék megvétele és feltelepítése nélkül is kipróbálhatod a Luna Atra által készített Flash karaktergenerálóban, hogy miből áll, mínusz a kinézet beállítása (az alkalmazás jobb felső sarkában lehet angolra állítani). Kizárólag a kasztnak van számszerű hatása a játékmenetre, a többi a személyes történetet és az NPC-k reakcióit befolyásolja. Nincsenek “optimális” vagy “rossz” választások, amelyik tetszik, azt válaszd.

 1. Faj: A Guild Wars 2 öt játszható fajt kínál  — ember,  charr, norn, asura, sylvari. Ez határozza meg az indulózónát.
 2. Nem: A szokásos.
 3. Kaszt (profession): Nyolc kaszt közül választhatsz. Két nehézvértes katona: warrior, guardian. Három bőrvértes kalandor: ranger, thief, engineer. Három szövetruhás írástudó: elementalist, necromancer, mesmer.
 4. Kinézet: Részletekbe menő lehetőségek garmadája. Ne lepődj meg, ha itt eltöltesz egy órácskát.
 5. Kasztfüggő választás: Befolyásolja a karaktered kezdő ruházatát, és egy-két NPC reakcióját.
 6. Személyiség: Háromféle alapszemélyiség közül válassz egyet — charm (megnyerő), dignity (méltóságteljes), ferocity (vérmes). Befolyásolja egy csomó NPC reakcióját. Később is módosul a kezdeti választás, egy csomó párbeszédben adhatsz az egyik vagy másik irányba vivő választ.
 7. Fajfüggő választások: Három olyan kérdés, ami a hátteredet, származásodat, kötődésedet,  személyes történetbeli segítőd személyét határozza meg. Ezek adják meg a személyes történeted egyedi irányát, körülményeit. Mindig az első faji választásnak van igazán nagy hatása a személyes történetre.
  • Ember: Társadalmi réteg, múltbeli esemény, isten.
  • Charr: Légió, bajtárs, szülő.
  • Norn: Hősi tulajdonság, múltbeli esemény, totemállat.
  • Asura: Szakkollégium, első találmány, első mentor.
  • Sylvari: Látomás, legfontosabb tan, napszak.
 8. Névadás: Többtagú neveket is lehet adni, 19 karakter a maximum. Ő és ű kivételével minden magyar ékezet használható.

Ha elkészült a karaktered, egy részben személyre szabott videó következik, ami összefoglalja a hátteredet.

Benn vagyok! — Kezdő insta

Jobb felső sarokban, zöld csillaggal jelölve láthatod mindig azt, hogy mivel tudod előrébb vinni a személyes történetedet. Jobb alsó sarokban a kistérkép mutatja az irányt, zöld nyilak, illetve csillag, ha már közel van. Jelen esetben muszáj lesz ezt követni, hogy kikerülj a nyílt világba, egyébként akármeddig halogathatod a folytatását.

Csak menj előre a zöld jelzés után, szokjad a harcrendszert, és a végén egy vezért kell leverni. WASD-vel mozogj, egérrel irányítsd a kamerát és az ún. földre célzott képességeket (ground-targeted skills), 1-essel az alap támadásodat kezded el használni (auto-használaton van, utána nem kell az 1-est nyomkodni). Menet közben a fegyvered második skillje is feloldásra kerül (unlock), ha harcolsz rendesen, a többi fegyverskillhez is csak idő kell. Funkciógombokra (F1-F4) van téve a kasztod egyedi mechanizmusa. Iránygombok gyors duplázásával félregurulsz (dodge), ilyenkor sebezhetetlen vagy. A dodge nem korlátlan, a piros életgömböd felett egy félköríves, kettéosztott csík mutatja, hogy mennyit tudsz belőle, a teljes csík 2 gurulásra elég.

Ha valamit használni akarsz, vagy beszélni egy NPC-vel, akkor menj oda, és nyomj F-et. Például a lootot is így veszed ki a hullákból. H betűre jön föl a mindentudó karakterlap, ott tudsz pl. felszerelést cserélni, ha majd lesz más. M betűre jön fel a mindentudó térkép, rengeteg hasznos jelölés van rajta.

Kijutottam! — Hogyan tovább

A fajod fővárosának közelében vagy. A PvE kalandjaid során a következőkkel találkozhatsz.

 • Utazópontok [waypoints]: Jellegzetes lebegő kék oszlop, ezek segítségével közlekedhetsz gyorsan a világban. Hozd elő a térképet, kattints egy már kék belsejű, vagyis felfedezett utazópontra, fizesd ki a csekély díjat, és máris odakerülsz.
 • Szívességek [renown hearts]: Keresd meg a közelben álló NPC-t, akinek távcső van a feje felett [Scout]. Ő eligazít, hogy milyen tennivalók akadnak közelben. A szívek a questek utódai, az éppen közeledben levő szív jobb felül látható, és az is, hogy mit kell tenni a kitöltéséért. Ha végeztél a feladatokkal, akkor a pénzjutalmadat levélben kapod meg, bal felül Messagesnél találod. Ezen felül karma (repu) is jár, ezért is lehet felszerelést vásárolni. Ha kitöltöttél valakinek egy szívet, akkor az adott NPC karmakereskedővé változik, nézd meg, mire lehet nála elkölteni a karmát.

 • Személyes történet: A zöld jelzés ezt mutatja a kistérképen. A jobb felső zöld csillagos szöveg is mindig ezt jelzi, utána zárójelben egy szám mutatja, hogy hányadik szinten ajánlott belefogni. Ha piros, akkor még alacsonyabb szintű vagy, mint az ajánlás. Még egyszer, nem fontos ezzel foglalkozni, akármeddig félreteheted!
 • Dinamikus események [dynamic events]: Ezek is jobb felül láthatók, de ezeket messzebbről is jelzi egy “New Event Nearby” üzenettel, oda kell menni, ha érdekel. A térképen narancssárga körök jelzik. Nem mindig és nem mindenhol zajlanak, valószínűleg később fogsz csak belefutni igazi dinamikus eseménybe. Az események általában láncba szerveződve zajlanak, akár sikeres, akár nem, van valamilyen folytatás.

 • Skill kihívások [skill challenges]: A szintenként kapott 1 skill pont mellé továbbiakat lehet szerezni, ha végrehajtasz valamilyen feladatot. Az ikonjuk a skill pont ikonja, felfelé mutató kék nyílhegy.
 • Érdekes helyek (points of interest), panorámák (vistas): Az előbbi a zóna fontosabb helyeit jelzi, a második viszont könnyebb ugrálós feladványok után válik megnézhetővé. Egy kis mozit kapsz, ami bemutatja a környező tájat.
 • Titkos helyek, ugráló feladványok [jumping puzzles]: Rengeteg felfedeznivaló vár a kitaposott utakon és a szíves NPC-k területén kívül.
 • Dungeon: 30. szinten lesz majd az első dungeon, az Ascalonian Catacombs.

Már kezdek belejönni! — Egyéb fontos tudnivalók

Van lehetőség arra, hogy ne a saját zónádban kalandozz, hanem átmenj egy másik fajhoz. Ehhez az asura kaput kell megkeresned a fővárosban, ami elvisz a központi nagyvárosba, Lion’s Archba. Ott egy helyen van öt kapu, amelyek a faji fővárosokba visznek.

Divinity’s Reach – Hoelbrak – The Black Citadel

Rata Sum – The Grove – Lion’s Arch

Használd a térképet, ha keresel valamit: kereskedők, oktatók, skill kihívások, érdekes helyek, utazópontok, rengeteg infó van rajta. A kis színes pöttyök is fontosak, azok jelzik pl. a kereskedőket. A térképek többmagassági szintre bontva jelennek meg, jobb alul tudsz váltani a szintek között. Például az asura fővárosban, Rata Sumban a bank az Interdisciplinary Accessiumban található, ami egy szinttel lejjebb található, mint a bejáratok. Többnyire a középső “talajszinten” vannak a fontos helyek, de mindenhol akad valami, ami feljebb vagy lejjebb van.

Ha levernek, nem halsz meg rögtön, hanem elesett (downed) állapotba kerülsz, és 4 képességet kapsz, meg egy új, de állandóan fogyó életcsíkot. Ilyenkor még van lehetőséged felállni, ha egy közelben levő ellenfelet lever egy szövetséges vagy te magad  (rally), vagy ha fel tudod gyógyítani magadat (4. skill), vagy másvalaki felgyógyít.

Ha “meghalsz” (You are defeated), még akkor is feléleszthetnek mások. Ha nincs senki a közelben, aki erre vállalkozna, akkor egy utazóponton tudsz feléledni, amiért a szokásos utazási díjat kell fizetni. Halálnál a páncélod egyik darabja megsérül (akkor is, ha helyben felélesztettek). Ha már az összes páncéldarabod sérült, akkor elkezdenek tönkremenni újabb haláloknál, és a végén csupasz leszel (de javítható marad a páncélod ilyenkor is, ne aggódj). Ezt azonban ne várd meg, hanem a piros hasadt pajzsos javító NPC-knél javítsd meg a sérült páncélodat. Amíg csak sérült, sokkal olcsóbb a javítás!

Az Options menü Controls részében nekiállhatsz testreszabni az irányítást, ha már “érzed” a harcot.

További útmutatók

Kicsit részletesebben is bemutatjuk a játék egyes részeit. Ezek az útmutatók a felső menüsor Játékmenet része alatt is elérhetők közvetlenül.

https://guildwars2.hu

 1. Redfox
  2015. március 27. - 21:29

  Légyszi segítsetek ha tudtok! Az a gondom, hogy miután megettem a játékot és regisztráltam, minden rendben volt pár napig. Mostmár viszont sehogyse tudok belépni. Mindent megpróbáltam már amit online írtak, de semmi. Írtam az ArenaNetnek de mire ők válaszolnak, megőszülök. Valakinek van valami ötlete? Nagyon elkeserít hogy feleslegesen dobtam ki ennyi pénzt.

 2. kgabi84
  2015. szeptember 11. - 16:55

  Sziasztok!
  Olyan problémám lenne, h anno megvettem a játékot eredeti formában, de már 1 éve nem léptem be az accommal, és most már a regisztrált E-mailt is elfelejtettem :S és újra regisztrálni nem enged, mit lehet ilyen esetbe tenni, tud vki vmi megoldást?

  • gwfan21
   2015. szeptember 11. - 17:54

   Beülsz egy sarokba és sírsz.

  • 2015. szeptember 11. - 18:31

   https://help.guildwars2.com/anonymous_requests/new

   Ezen az oldalon tudsz segítséget kérni. Készítsd elő a kulcsot, amivel aktiváltad az accountod! Email címnek megadhatsz bármit, ahova tudsz most fogadni mailt. Megjegyzésbe írd le nekik, hogy nem emlékszel semmire, de termékkulcsot tudsz adni.

   Esetleg előtte a böngésződben megnézhetnéd, hogy a guildwars2.com-hoz elmentetted-e a mailcímed és jelszavad, mert akkor legalább kiderülhet a mail, amire kérhetsz jelszómódosító linket, ha a jelszóra nem emlékszel. Firefox egyébként akár a jelszót is meg tudja mutatni, ha elmentetted régebben.

 3. Zsolti
  2015. december 9. - 12:44

  Sziasztok!
  Azt szeretném megkérdezni, ha online vásárlom meg a játékot, akkor az accountomon lesz ez jegyezve? Tegyük fel, ha újra telepítem, vagy gépcsere van, akkor hogyan tudom újra érvényesíteni a megvásárolt kiegészítőmet?
  Szerintetek online érdemes megvásárolni vagy lemezen? Láttam, hogy adnak hozzá egy magyar nyelvű könyvet is, ha boltban vásárlom meg.
  Előre is köszönöm a segítséget!

  • 2015. december 9. - 13:10

   Személy szerint az online verzió híve vagyok. Gyorsabb, kényelmesebb és a magyar leírás annyit nem tesz hozzá. Persze ez csak a személyes véleményem. :)
   Amivel pedig már játszottál, regisztráltad, stb… az már az accountodhoz van kötve, ahogy te is mondtad. Innentől kezdve bárhol, bármikor ezzel az accounttal beléve hozzájutsz a GW2-höz (beleértve a HoT-ot is ha aktiváltad).

   • Zsolti
    2015. december 9. - 15:37

    Köszönöm! Az online nekem is jobban tetszik és tényleg, lehet lustaság, de kényelmesebb! :)
    Ha megvásárlom az alap kiegészítőt, akkor már lehetőség nyílik akár 5 karakter létrehozására is, vagy az csak a delux változattól felfelé lehetséges?

   • Bikuci
    2015. december 9. - 16:13

    Lesz minden, mi szem szájnak ingere…:))

   • Rertez
    2015. december 9. - 17:32

    Nem kell deluxe. A sima olcsóbb csomagban minden benne van, ami kell. Deluxe bővítést meg mindent, ami megtetszik, vehetsz goldból is később, mivel goldból vehetsz gemet és minden bővítés gembe kerül.

 4. Zsolt
  2016. január 16. - 01:28

  Sziasztok! Csak egy olyan kérdésem lenne, hogy amikor egy norn karaktert csinálok, akkor a választott totem állattá tudok majd csak átváltozni, vagy az csakis a sztorira vonatkozik?

  • gwfan21
   2016. január 16. - 13:47

   Sztori.

   • Zsolt
    2016. január 17. - 16:59

    Köszi :)

 5. der22
  2016. február 1. - 19:43
 6. VeryCoolTheHUN
  2016. április 11. - 20:47

  Sziasztok. Most regeltem egy cimbivel és előzőekben olvastam, hogy mindegy melyik szerón vagyunk tudunk bandázni. Mint utólag kiderült ez már nem érvényes. Későbbiekben megvásárolnám a terméket, de szeretnénk közösen tesztelni az ingyenes verzión. Nem egészen vlágos, ha törlöm a karaktereket akkor tudok új szerverre regizni, vagy hogyan kivitelezhető ez a szerverváltás, ingyenesen esetleg sehogyan sem? :D Vagy ha megveszem a játékot akkor is csak gemmel?

  • 2016. április 11. - 21:37

   Ha egyikőtök EU a másik NA szerveren van, akkor télleg szervert kell váltani, hogy együtt tudjatok játszani.
   Ha mind2en EU vagy mind2en NA szerveren vagytok wvw-n kívül minden mással tudnotok kell együtt játszani. Az lehet, hogy másik overflowra tesz be, de akkori is tudnod kell csatlakozni hozzá (ha partyban vagytok jobbklikk a karija ikonjára és “join in” vagy valami hasonló)
   És igen, elvileg ha törölsz minden karit és relogolsz újra választhatsz szervert.

   • VeryCoolTheHUN
    2016. április 11. - 23:43

    Szia. Köszi a választ. Igen sajna sikeresen benyomtam egy amerikai szerver lett, ő pedig európain van. Megpróbálom a törlést akkor, még csak 10. szinten jártam nem nagy veszteség.

 7. 2016. augusztus 5. - 20:40

  Sziasztok! Ha megnyitom az inventory-t és kicserélem a gyűrűm vagy az amulettem, akkor mindig csak a bal oldali cserélődik. Az lenne a kérdésem, hogy a jobb oldalit hogy lehet kicserélni? Előre is köszi a segítséget!

  • Shantey
   2016. augusztus 6. - 00:59

   Behúzod a helyére vagy magára a cserélendő tárgyra kattintva tudod cserélni (szintén behúzva ami kell vagy jobb klikk és “equip [tárgy neve]”)

 8. cinti
  2017. április 27. - 17:32

  Sziasztok! Free accountos emberek, hogy tudnak belépni egy guildba?

  • kozzy83
   2017. április 27. - 17:55

   Ugyanúgy meg kell keresni a guild-ből valakit aki tud tagokat felvenni és beszélni vele. Annyi hogy nem tudsz /w paranccsal whisper-t írni neki, hanem party-ba kell hívnod. Vedd fel barátlistára akivel beszélni akarsz, majd ha látod hogy online próbáld party-ba hívni és ott beszélj vele (/p).

   • cinti
    2017. április 27. - 18:21

    Igen, addig én is rájöttem,hogy meg kell keresni valakit, csak én whisper-t akartam írni neki és hát ugye nem tudtam.. de így már tudom mit is kell csinálni! Köszönöm a segítséget! :)

Comment pages

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: