Guild útmutató

Guildrendszer alapok

 • Fiókalapú tagság [account-based]: Ha egy guildbe belépsz, az összes karakteredre érvényes lesz. Mindegy, milyen karakterrel játszol, az adott guildet képviseled.
 • Szervereken átívelő guildtagság: Egy adott guild tagjai akárhány szerverről jöhetnek, és bármelyik régióból (EU/NA). Ugyanakkor a közös PvE és WvW játékhoz ugyanazon a szerveren kell lenni, bár ez lehet ideiglenes belépés is a “guest” funkció segítségével.
 • Többszörös guildtagság [multi-guild]: Egyszerre akár 4 guild tagja lehetsz, ez nem kerül semmibe, és nincsen semmilyen káros következménye. A szoros társaságként működni akaró guildek berakhatnak a szabályzatukba egy olyan kitételt, hogy nem lehetsz tag máshol, de ez az ő magánügyük, magában a játékban ilyen korlátozások nincsenek.
 • Képviselni [represent]: Egyszerre csak egy guildet képviselhetsz. Csak a képviselt guild csetjét látod, és csak nekik termeled a befolyást. A [G]uild panelen legfelül mindig a képviselt guild neve és a guild otthoni szervere szerepel.
 • Befolyás [influence]: Minden játékon belüli aktív tevékenység (szívek, dinamikus események, felfedezés, dungeon, készítés, WvW, PvP) befolyást termel annak a guildnek, amelyet képviselsz. Ebből lehet a guild fejlesztéseket, bővítéseket intézni. Zöld házikó az ikonja.

Csatlakozás egy guildhez

Szokás szerint az adott guild egyik tagfelvételre jogosult tisztjét kell megtalálnod. Bal felül a Contactsban vedd fel az ismerőseid közé a megadott karakternevet, és írj neki (whisp), hogy küldjön meghívót.

A jelenleg érvényes meghívókat a G betűre feljövő guild panelen láthatod, az utolsó lapon, aminek a jele egy csavarkulcs, azon belül pedig az Invites részben. Válaszd ki azt a guildet, amelyikét el akarod fogadni, és jobb alul kattints a Join Guildre.

Guild létrehozása

Felhozod a Guild panelt, Stand Down, ha éppen képviselsz egy guildet, aztán Create Guild. 1 ezüstbe kerül. A guildnevek max. 30 karakteresek lehetnek (és egyedinek kell lenniük), a címkéjük 2-4 karakteres.

Tagok adminisztrációja

Felvenni lehet:

 • Ha személyes üzenetet küldött (whisper, PM), jobb klikk a nevén és Invite.
 • Ha szerepel az ismerősök listájában (Contacts), jobb klikk a nevén és Invite.
 • Ha ott van a karaktere a tied közelében, jelöld ki, aztán felül az életsávjára jobb klikk és Invite.
 • Guild panel, Roster lap, keresősávba beírni a karakternevet, + jelre kattintani.

Tagokat kirúgni, rangot változtatni  — ha van rá jogosultság — a Main vagy a Roster lapon lehet jobb klikk után.

Guild Registrar és Guild Banker

A Guild Registrar egy fontos NPC, minden pénzt igénylő szolgáltatás csak nála érhető el (kivéve a létrehozást). Ő és a Guild Banker mindig a fővárosokban a saját bankos NPC-k közvetlen közelében állnak.

 • Lehet nála is intézni a regisztrációt.
 • Létszámnövelés, egészen 500-ig. 50-ről 100-ra 1 ezüst, 400-ról 500-ra 2 arany.
 • Címeres fegyverekhez és páncélokhoz való token vásárlása. Ezeket össze lehet vonni bármilyen fegyverrel vagy páncéllal, és akkor rákerül a címer.
 • Befolyás szerzése pénzköltéssel. Elég drága mulatság.

A Guild Banker a raktárat (Stash) és a kincseskamrát (Treasure Trove) nyitja meg az arra jogosultaknak.

Guild: Main lap (a kép nem friss)

A jobb alsó gombokkal lehet cselekedni. Az Account Guilds részen látod a jelenlegi össze tagságodat. Akciók: Leave Guild — kilépés a guildből, Stand Down — nem képviselsz semmilyen guildet, Represent — átváltás az adott guild képviseletére. Az Invites részen szerepelnek az érvényes meghívóid. Akciók: Join Guild — belépsz a guildbe, Leave Guild — elutasítás (eltűnik a listából).

A Create Guild gombbal hozhatsz létre új guildet, lásd fentebb.

Itt is láthatod a taglistákat, bár itt kevesebb infó érhető el, de a hely itt is látható. Ez arra szolgál, hogy ha több guildben vagy tag, akkor gyorsan végig tudod böngészni, hogy hol mennyi ember van fenn, és mit csinálnak. Tisztként, vezetőként pedig itt is tudsz adminisztrálni.

Guild: Summary lap (a kép nem friss)

Jobb oldalt felül a címke alatt az aktuális befolyás mennyisége szerepel. A nagy rész jobb oldalon az eseményeket összegzi, a gyűjtött befolyás forrásait és a guild fejlesztéseket.

Baloldalon középtájt a jó öreg napi üzenet [Message of the Day, MotD] virít. Afölött láthatók a szűrők, amikkel a jobb oldali üzenethalmazból lehet a számodra lényegeseket listázni: All [összes], Influence [befolyás], Message of the Day [napi üzenetek], Upgrades [fejlesztések].  Bal alul a zajló fejlesztések listája és várható befejeződése látható, kezdetben egyszerre csak egy fejlesztésen lehet dolgozni.  A sáv végi házikóra kattintva — ha van megfelelő jogosultságod a guilden belül — fel lehet gyorsítani a fejlesztést. Bővebben a fejlesztéseknél.

Guild: Roster lap

A taglistában sok dolog szerepel, sorjában: belépve vagy sem (zöld négyzet — belépve, áthúzott zöld négyzet — belépve, de másik guildet képvisel, szürke négyzet — kilépve), rang a guilden belül (különféle ikonok),   karakternév/fióknév, tartózkodási hely, szerver, kaszt, szint, két aktív szakma a szintjével együtt (ha vannak), fiók achievement pontszám. Ezek mindegyike alapján lehet rendezni a listát, kattints a fejlécre. A jobb felső fogaskeréknél beállíthatod, hogy milyen oszlopokat rakjon ki ide.

A lista felett egy keresősáv is helyet kapott [Search/Invite]. Ebbe olyan karakterneveket is be lehet írni, akik még nem tagjai a guildnek, tehát innen is lehet meghívót küldeni.

A taglistában van jobbklikkes helyi menü, a képen látható akciókat lehet elvégezni vele: írni neki [Whisper], partiba meghívni [Invite to Party], levelet küldeni neki [Send Mail], barátlistához hozzácsapni [Add to Friends], kirúgni a guildből, megfelelő jogosultsággal [Kick from Guild], elrejteni az üzeneteit [Block].

Guild: Upgrades lap

A fejlesztések összegző lapján bal felül szerepel az aktuális elkölthető befolyás mennyisége. Jobb oldali lista tartalmazza az elkészült fejlesztéseket. Az egyes fejlesztési  kategóriáknak saját szintje van, ezeket egy római szám mutatja. A szint meghatározza, hogy a kategórián belül mi fejleszthető, lépcsőkbe vannak sorolva a fejlesztések.  4 vagy 5 szint a maximum az egyes kategóriákban. Fejlesztésből az időtartam szempontjából kétféle van, ideiglenes (a leírásában szerepel, hogy hány óráig él) és tartós (nincs időtartam a leírásában).

Az építési sor [Build Queue] van a kategóriák alatt, ide kerül minden elindított fejlesztés. Ha több fejlesztés van a sorban, akkor húzással lehet rendezgetni, hogy melyik legyen elöl, a többi várakozik. Alapesetben egyszerre egy fejlesztés lehet készülőben, ezt is lehet növelni, és akkor párhuzamosan több is készülhet.

Rákattintva a sáv végi házikóra felkínálja a lehetőséget, hogy extra befolyásért cserébe gyorsabban készüljön el. Egy ilyen gyorsítás 25%-ot vesz le a teljes szükséges időből, tehát ha van elég befolyás a kezdeti költségre plusz négy gyorsításra, akkor azonnal, másodpercek alatt is elkészülhet egy fejlesztés.

Négyféle kategóriába sorolva találod a fejlesztéseket, a nevükre kattintva az adott kategóriába visz. A teljesség igénye nélkül egy-két fejlesztés mindegyikből.

 • Politics [politika]: +5% befolyás 24 órára, vásárolhatók a guild címerét tartalmazó fegyverek (ha már van címer).
 • Art of War [hadviselés művészete]: +10% befolyás PvP-ből 3 napra, +40 toughness a WvW-ben birtokolt erődítményben 12 órára.
 • Economy [gazdaság]: +5% karma eseményekből 3 napra, +10% magic find 3 napra.
 • Architecture [építészet]: 50 rekeszes guildraktár [guild stash], 100/200 rekeszes kincseskamra [treasure trove]. Az ezeket kezelő Guild Banker NPC-k ugyanott találhatóak, ahol a saját bankos NPC-k.

Guild: Ranks lap

Alaphelyzetben három rang van a guildben, mindegyikhez különböző jogok vannak hozzárendelve: vezető [leader], tiszt [officer], tag [member]. A vezetőnek itt él a Create New Rank [új rang létrehozása] gomb. A jogok listája, az alap hozzárendeléssel együtt:

 • Edit Ranks [rangok szerkesztése]: vezető (az egyes rangokhoz tartozó lapokon tudja a jogokat jelölő pipákat ki-be rakni)
 • Edit Guild Emblem [címer szerkesztése]: vezető (Guild Registrarnál lehet címert tervezni)
 • Claim/Unclaim WvW forts [WvW erődítmények foglalása/elengedése]: vezető, tiszt (az elfoglalt erődítményen megjelenik a guild címere, és supplyból lehet fejleszteni)
 • Queue Upgrades [fejlesztések elindítása]: vezető, tiszt
 • Modify Upgrades in Progress [folyamatban levő fejlesztések módosítása]: vezető, tiszt
 • Activate Built Upgrades [elkészült fejlesztések aktiválása]: vezető, tiszt (ahol éppen van a karakter, oda kerül)
 • Admin Lower Ranks [alacsonyabb rangúak kezelése]:  vezető, tiszt (kirúghat, előléptethet alacsonyabb rangú tagokat)
 • Edit Message of the Day [napi üzenet szerkesztése]: vezető, tiszt
 • Display Guild Emblem [guildcímer viselése]: vezető, tiszt, tag
 • Guild Stash Deposit [guildraktárba betenni]: vezető, tiszt
 • Guild Stash Withdraw [guildraktárból kivenni]: vezető, tiszt
 • Treasure Trove Deposit [kincseskamrába betenni]: vezető, tiszt
 • Treasure Trove Withdraw [kincseskamrából kivenni]: vezető, tiszt
 • New Members here [új tagok ezt a rangot kapják]: tag
 1. 2012. július 11. - 16:38

  Ez egy nagyon jó útmutató, és szükséges is. Jelenleg eléggé.. fura és nehezen kezelhető a guild rendszer, szóval fontosak az útmutatók.
  A főoldalra is ki kéne kerülnie :$ :)

 2. GriffinHUN
  2012. július 15. - 16:46

  Ez igazán részletes munka, gratulálok hozzá és köszönjük! :D
  Viszont egy olyan kérdésem lenne hogy ha én csatlakozni szeretnék a Variance guildhez, akkor ezt elég lesz majd a bétán (illetve majd a végleges játékban), a játékon belül megtenni a fent említett módon, vagy kell küldeni valami kis kérvényt bemutatkozással stb. az e-mail címetekre?

  • GriffinHUN
   2012. július 15. - 16:50

   Uppsz bocsánat, úgy emlékeztem hogy a klánok menüpont alatt erre nem tértetek ki, de most megnéztem és ahogy látom kell bemutatkozó e-mail. Akkor csak annyit kérdeznék, hogy ha mostanában jelentkeznék és tegyük fel bevesztek a béta idejére, akkor meglesz a helyem a végleges játékban is a guildben, vagy megvan az esélye hogy újra kell jelentkezni mert elfelejtődik a nevem vagy bármi hasonló történik… Tudom hogy hülye kérdés de inkább biztosra mennék! :D

  • Endrosz
   2012. július 15. - 18:27

   A béta idejére semmiféle megkötés nincs, ha kérsz invet, kapsz. A bemutatkozós dolog már az éles guildre vonatkozik, és igazából hobbiból írják meg az emberek, mert még nem tartunk ott. :) Egy csomó tagunk van jelenleg, aki nem írt oda semmit.

   Egyébként az a guild szabályzat, ami a Klánok alatt olvasható, tutira módosítva lesz, de most nem foglalkozunk vele. Kicsit félrevezető, tudom. :) Jelenleg az egyetlen elvárás: “ne legyél Tajgetosz-pozitív”.

   • GriffinHUN
    2012. július 15. - 18:43

    Rendben akkor egyelőre nem foglalkozok vele komolyabban, majd jövő hét pénteken kérem az invet! Köszönöm a választ! :D

 3. Endrosz
  2012. július 15. - 18:16

  Amikor ezt a cikket raktam össze, akkor tűnt fel, hogy a taglistában a “bejelentkezett?” oszlopban kétféle jelölés van: zöld négyzet és halványabb zöld ellipszis (az ide berakott képen is kivehető a különbség). Mind a kettő belépett játékosokat jelöl, aki nincsen belépve, annak szürke jele van. Rájött már valaki, hogy ennek mi a jelentősége?

  • 2012. július 15. - 18:42

   Azt jelenti, hogy az illető online, de éppen egy másik guildet képvisel.
   Az ikonja pontosan: egy zöld négyzet, szürke vonallal áthúzva.

  • Nox
   2012. július 15. - 18:43

   Biztosat nem tudok, de valami olyasminek képzelem el, hogy akinek halványabb zöld elipszis van a neve elején az bent van a játékban, viszont régóta nem mozdult meg (AFK). Más játékokban is szokott hasonló jelölés lenni, szerintem megérné kipróbálni majd BWE3-n hogy így van-e. :)

   • Nox
    2012. július 15. - 18:44

    ja akkor tévedtem, bocsi :$

 4. Endrosz
  2012. július 15. - 19:00

  Köszi! Ezt rögtön bele is írom.

 5. Bouhk
  2013. március 21. - 12:41

  Hali all
  Szeretnék a Vabbi szeron létrehozni egy klánt, de valamiért nem engedi segítség kéne h miért nem engedi?????

  • Gandarel
   2013. március 21. - 13:29

   Valószínűleg reprezentálsz egy másik guildet, klikkelj a stand down gombra alul, és máris készítheted.

   • Bouhk
    2013. március 21. - 15:02

    Köszi szépen már kész is akit érdekel és a Vabbin van Hungarian Wars /HW/ egyébként megtaláltok Lionar.2031 :)

 6. Gandarel
  2013. március 21. - 20:37

  Egy ráérő szerkesztő akár idecsaphatná a guild missionoket is :D

 7. Bouhk
  2013. április 7. - 14:17

  Hali all
  Tudom nem ide tartozik de anyagilag kifogyóban vagyok és érdekelne egy jó droppolás hely a GWben válaszotok előre is köszönöm :)

 1. 2012. július 15. - 14:28

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: