Reklámok
Kezdőlap > Egyéb kategória > Belgium és a Lootbox-ok

Belgium és a Lootbox-ok

2018. szeptember 27. Hozzászólás Go to comments

Egy ideje már mennek a viták arról hogy a Lootbox dolgok egy játékban mennyire elfogadhatóak, mennyire minősülnek szerencsejátéknak.
Aki esetleg nincs tisztában mi is az a Lootbox: az online játék világban olyan virtuális csomagok amiket igazi pénzért lehet megvásárolni a játékban és kinyitva a csomagot véletlenszerű virtuális tartalmuk van. Sokszor a csomagból kapható tárgyak nem egyértékűek, pl. nagy esélye van hogy “gagyibb” virtuális tárgyat tartalmaz majd, de kis eséllyel “menő, hasznos” virtuális tárgyakat is kaphatunk. Ez úgy néz ki több országban is szerencsejátéknak lett minősítve és szabályzásokat vezettek be rá. Van ahol pl. kötelezik a játékgyártókat hogy ezeken a csomagokon tüntessék fel az egyes virtuális tárgyak esélyeit, van ahol korhatár van rá. A legtöbb helyen az indok olyasmi volt hogy a fiatal játékosok körében veszélyes dolog ez, a szerecsejáték, függőséget okozhat és mentális fejlődésbeli problémákhoz is vezethet.
Belgiumban nem olyan rég (még áprilisban ha jól tudom) úgy döntöttek hogy ezek Lootbox-ok nem elfogadhatóak, hoztak egy jogszabályt ellene. Vannak játékgyártók akiket ez eddig nem igazán érdekelt és semmit nem tettek hogy megfeleljenek az új belga jogszabályzásnak, így nem lehetetlen hogy egyes játékok forgalmazása a jövőben tiltva lesz belgiumban.
Szerencsére több játékgyártó is reagált másképp erre, a legtöbben csak az adott kérdéses cuccot/cuccokat távolították el a játék shop-jaiból (csak) a belga játékosoknak.
A GuildWars2-ben is van pár dolog ami Lootbox-nak minősülhet, ilyen pl. a Black Lion Chest Key és a Random Mount License, mert mindkettőnél fizetsz azért hogy valami véletlenszerű és nem egyenértékű tartalmat kapj. (A mount license-nél mondjuk elvileg mind egyenértékűek, hiszen minden opció egy-egy mount skin, de szerintem ki lehet jelenteni hogy nem egyforma minőségűek, a játékosok szemében nem ugyanannyit érnek).
Sajnos ArenaNet elsőkörben nem úgy oldotta meg most ezt a dolgot mint a többiek, talán csak ideiglenes megoldásként, de letiltotta a Gem vásárlást (és az Ultimate csomag vásárlását) a belga játékosoknak. (A shop megnézi az IP-d és ha belgiumi akkor nem enged gem-et vásárolni).
A tiltás már több napja érvényben volt (szegény belga játékosok észrevették ugye és reménykedtek hogy csak valami hiba lehet), de csak most nyilatkoztak róla hivatalosan. Azt írták dolgoznak a jobb megoldáson, reméljük nem marad ez így véglegesen. Reméljük a végleges megoldás az lesz hogy szinten csak a kérdéses cuccokat veszik ki a belgák számára.
Ami érdekes hogy sok más országban is foglalkoztak már ezzel a kérdéssel és hoztak már szabályzásokat ezzel kapcsolatban. Magyarországot ez a probléma egyelőre nem érinti.

 

Frissítés: úgy néz ki hamar megoldották a dolgot, visszakapcsolták a Gem vásárlást a belga játékosoknak, viszont minden olyan cucc amiben van véletlenszerűség ki lett kapcsolva a GemStore-ban nekik (csak a belga IP-vel rendelkező játékosoknak). Pl. Black Lion Chest Key, Random Mount License-ek, Dye pack-ek. Ez volt talán a legjobb megoldás, de ennek is vannak ugye hátrányai, mert sajnos ez egyben azt is jelenti hogy nem csak irl pénzből vett gem-ért, de gold-ból váltott gem-ből se tudnak ezentúl a belga játékosok pl. bl key-t vagy random mount skin-eket venni.

 

Forrás: https://en-forum.guildwars2.com/discussion/comment/695413#Comment_695413

Reklámok
Kategóriák:Egyéb kategória
  1. Ten15
    2018. szeptember 28. - 08:09

    Vicces ez a hét, belga csokidobozok, piken-gandara double team, aztán a nullification sigil (mekkora fórum sírás lett belőle)… :)

  1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: