Reklámok
Kezdőlap > nyereményjátékok, Versenyek > Világjáró Maraton — Versenytervezet

Világjáró Maraton — Versenytervezet

2013. szeptember 11. Hozzászólás Go to comments

sylvari_header7

Majd’ egy hetes előkészület után végre készen állok arra, hogy a Guild Wars 2 egyéves születésnapja alkalmából levezényeljem azt a versenyt, amit már régóta tervezgettem. Régi hagyományokat elevenít fel, de mind a kihívás, mind a tét nagyobb, mint eddig bármikor!

A főnyeremény

Tavaly, az egyik GameStaros adás idején, amikor osztogatták a kérdezőknek a mindenféle GW2-es lootot, meghagytak maguknak pár pólót. Ezekből az egyik egy Eires póló volt, amit sikeresen elkuncsorogtam tőlük: jól emlékszem arra a pillanatra, amikor a főszerk ránézett Gyura, és eltűnődött azon, hogy megérdemel-e ez a kétszeri kisegítő noob ilyen epic lootot. Aztán úgy látták, hogy igen. Ezúton is köszönöm a GameStar raid leaderének főszerkesztőjének a jóindulatát, hogy master looterként nekem kedvezett! :)

eir_tshirt

Amit ők viszont nem tudtak, hogy én nem magamnak szerváltam a pólót, hanem NEKTEK! Ugyanis szeretek nyereményjátékot futtatni, ahhoz pedig alkalmas nyeremény kell. Most eljött az ideje annak, hogy az egyéves szülinap aprópóján szervezett világjáró-verseny fődíjaként továbbadjam egy megérdemelt győztesnek! (A póló egyszer sem volt rajtam, a szekrényben pihent összehajtva.)

A játék menete

Még a GW1 idejében játszottunk egy olyan játékot a legnépszerűbb magyar fórumon, hogy valaki feldobott egy játékbeli képet, és ki kellett találni, hol készült. Aki megfejtette, az rakta a következőt. A “Hol járunk?” alap változatában csak tippelni kell szövegesen, a haladó változatában viszont a megfejtőnek ugyanott kell készítenie egy képet a saját karakterével, ami lényegesen nagyobb munka. Ezt a haladó változatot kombináltam a Guild Trek mechanizmusával, tehát adott idő alatt kell “elég sok” helyet megkeresni. A játék csapatban zajlik, ahogy a Guild Trek is. A PvE területek 3 részre lettek osztva: Nyugat, Kelet, és Dél, ezeken zajlik egy-egy forduló, egy adott fordulóban csak a megadott területek “játszanak”.

Egy forduló kezdetén megosztásra kerül egy addig zárolt album, amiben egy csomó (70-80) interfész nélkül készült kép van. A feladat: adott idő leforgása alatt minél több ott látható helyre eljutni, nagyjából ugyanott, ugyanabból a látószögből azonosítható képet készíteni, majd azt a csapat saját albumába feltölteni. A kiértékelés ezután jön, várhatóan egy-két napot fog igénybe venni. Minden kép ér valamennyi pontot a nehézségétől függően, aki a legtöbb pontot gyűjti, az nyer. Az egyes fordulókban az első 3 helyért pénzjutalom jár (120 arany a tervezett összdíjazás egy fordulóra), a három forduló összesített győztese pedig a pólót kapja jutalmul! (Hogy hogyan osztják ki maguk között, az már az ő bajuk…)

Egy példa arról, hogy mit kell csinálni

Az egyik kép, amit most a példa kedvéért kivettem a többi közül,  2 pontos lenne a versenyben (1-3 pontot érnek a képek, vagyis ez közepes nehézség). Keleten készült, vagyis a charr területek, illetve az északi norn területek játszanak, Hoelbrak – Frostgorge Sound – Iron Marches – Fields of Ruin által határolt terület.

iron6

A képen vizet látunk, illetve azt, hogy valami emberkéz alkotta falak és egyebek vannak a vízben (tehát nem quaggan faluról van szó, például). Ilyen hely nincs túl sok Keleten (Nyugaton és Délen más helyzet), mert a charr területeken nagyon kevés a tiszta víz, a norn területeken meg nem nagyon vannak ilyen épületek víz alatt. Még ha elsőre nem is ugrik be, le lehet szűkíteni, hogy hol lehet. Miután sikerült kiokoskodni/megkeresni, hogy hol készült a kép, beállsz a megfelelő helyre a karaktereddel, megnyitod a Contacts listát, hogy látni lehessen az accountnevet, és készítesz egy képernyőfotót. Még mielőtt lejár a verseny ideje, fel kell majd tölteni a csapat albumába, különben nem lesz érvényes a megfejtés! Ahogy látható, nem kell pixelre pontosan ugyanolyan képet készíteni (nem is nagyon lehet), ez így már megfelelő.

Megfejtés

Nyitott kérdések

A versennyel kapcsolatos részletekről megkérdezlek titeket, hogy mit preferálnátok.

 • 3, 4 vagy 5 fős csapatok legyenek? Én a 3 főt szeretném, mert annyit sokkal könnyebb összeszedni, és a kommunikáció is kevésbé kaotikus. 5 fővel viszont sokkal több kép lesz felderítve, és annyi a szokásos partiméret GW2-ben.
 •  Egy délután-este folyamán legyen lebonyolítva (1 órás fordulók egymás után, szombat este 5 és 8 között kb.), vagy inkább legyenek hosszabb fordulók, több hétvégére szétosztva (2 órás fordulók, 3 egymást követő hétvégén)?

További kérdéseket és javaslatokat is szívesen fogadok. Szponzoroknak is örülnék, az sose baj, ha nagyobb a nyereményalap. Ha terveztek indulni csapattal, kérlek, dobjatok ide egy kommentet, hogy lássam, mekkora az érdeklődés!

Reklámok
 1. molnarkaat25
  2013. szeptember 11. - 12:28

  Ez egy nagyon szimpatikus ötlet. A SIR guild tagjai közül biztos kerül ki egy csapat, max. én egyedül, három ember lelkesedésével.
  3 főre szavazok (nem azért, mert két ember elől könnyebb menekülni a pólóval…)
  A 3 fős csapatból kiindulva, pedig a több hétvége egymás után lehetne a jó, hogy hosszabb idő álljon rendelkezésre.

 2. ZeNDeR
  2013. szeptember 11. - 12:42

  Hogyan lehet szétosztani egy pólót 3-4-5 fős csapatnak?

  • Endrosz
   2013. szeptember 11. - 13:32

   Pl. ahogy Jézus köntösével tették, kisorsolták maguk között a kivégzést végrehajtó katonák. ;)

  • Kaat
   2013. szeptember 11. - 14:33

   Havonta váltogatják egymás között, vagy a klasszikus megoldás, két dobókocka, aki magasabbat dob azé. Vagy azé, aki tudja kickelni, a többieket :D

  • 2013. szeptember 12. - 07:07

   Bekeretezik egy nagyoncsicsi foglalatba, elhelyezik a klánkriptában /amit gazdasági megfontolásból hétvégente vallási szekták gyülekezőhelyeinek kiadnak/, és az lesz a klán mekkája. Elkezdenek miséket tartani a CEO isteneknek, Endrosz prófétát, aki kábakő módjára lehozta GameStar hegyéről a relikviát, imáikba foglalják. Később a kialakult fanatikus vallás ürügyén minden játékosnak életében legalább 1x el kell mennie ehez a szent erekjéhez.

 3. Dregnarr1
  2013. szeptember 11. - 13:12

  Én azt csinálnám, hogy a póló az 1-fős verseny díja lenne (3×2 órában), a pénznyeremény meg a csapatosé.

 4. Endrosz
  2013. szeptember 11. - 13:35

  És ezt hogy gondoltad? Két versenyt csináljak?

  • gwfan21
   2013. szeptember 11. - 14:14

   Nem kell két verseny, mivel minden képen ott lesz ki csinálta. Így külön eredmény is lesz, amit aztán összeadsz a csapatba.

   • Dregnarr1
    2013. szeptember 11. - 14:50

    Igen, szerintem így kellene. Ha kötelezően látszik a karakter, még cserélgetni sem lehet a képeket (átteni a haver albumába, hogy többje legyen).

   • 2013. szeptember 11. - 14:54

    De pont az a lényege a csapatnak, hogy el tudják osztani egymás közt a helyszíneket ideális esetben egyenlően. Nem lenne igazságos kiemelni bárkit is csapaton belül, ha megbeszélik TS-en, hogy melyik képre ki megy rá. Máshogy meg csak egymást hátráltatnák.

   • gwfan21
    2013. szeptember 11. - 15:34

    Attól még, hogy elosztod nem biztos meg is találod mindet. Elosztod 20-20-20 helyre. Ebből lehet vki csak 10-t talál meg, vki 15-t, a harmadik meg megtalálja az összeset plusz még másikéból is… Nem hátráltatták egymást csupán valaki jobb volt a többieknél a csapatból. Ilyen egyszerű. Olyanokkal kell indulni akik ezt megértik. Még mindig könnyebben találsz így magad mellé valakit, mintha megmondanád, neked kell a póló…

   • 2013. szeptember 11. - 15:51

    A lényeg hogy adott idő alatt 3 ember (egy csapat) összesen minél több helyet találjon meg a sokból, ezért elosztják. Egy pontra nem megy három ember egyszerre, hanem egyszerre három pontra megy a három ember. Ha valaki nem tudja, hogy hova kell mennie, a másik kettő belinkeli neki, és addig csinálja a saját részét. Ha a végén marad olyan helyre idő, amit egyik sem tud, azt fogják keresni, de még azt is elosztanám, hogy ki hol keresse. Fontos a szervezés, különben ha ugyanoda megy több ember, az időpocsékolás lesz. Én legalábbis így értelmeztem a feladatot, hogy kapnak a csapatok egyszerre több helyszínt, és azokból kell időre minél többet megtalálni. Valószínűleg annyi helyszín lesz, hogy időn belül csak az a csapat tudja megcsinálni, amelyik tagjai fejből felismerik az összeset. Ha csak egy ember van a csapatban, aki az összeset tudja és a többiek semmit, az is elosztja, hogy ki melyiket csinálja, és TS-en mondja nekik, hogy merre menjenek, miközben ő egy másik pontra megy.

   • gwfan21
    2013. szeptember 11. - 16:00

    Látom nem érted. Ha mindenki külön megy, akkor is lesz aki gyorsabb, ergo ő fog menni utána arra amit másik még nem talált meg. Ha segít nekik akkor is gyorsabb lesz. Pont ez a lényeg. Pontosan a csapatverseny miatt fogod te is azt mondani, hogy én még ezt nem találtam meg segítsetek. Így csapatban elsők lesztek, de attól még valamelyik csapattársad igen nagy valószínűséggel jobb lesz.

   • 2013. szeptember 11. - 16:32

    Tökéletesen értem, és feltételezek egy olyan helyzetet hogy lesz legalább egy olyan csapat, amelyik az összes képet azonnal felismeri és azt mondja hogy az egyik ember az első képtől minden harmadikat csinálja, a második a másodiktól, a harmadik pedig a harmadiktól minden harmadikat. Min múlik hogy melyik tag végez előbb? A szerencsén. (Ki kerül többször combatba, melyik kap swiftnesst idegentől, melyik profession alkalmasabb a feladatra, stb.) Inkább döntsék el csapaton belül hogy ki kapja a pólót! Valószínűleg a nyertes csapat azért lesz majd első, mert jól osztják el a feladatokat és nem utolsó sorban a helyszínek sorrendjét is, és nem csak úgy random bóklásznak.

 5. szkajt
  2013. szeptember 12. - 09:28

  Szerintem nem kéne csapatnak adni egyéni díjat.. legegyszerűbb és legigazságosabb talán az lenne, ha a játékban részt vevők között kerülne kisorsolásra a póló Endrosz által valamilyen véletlenszerű sorsolás alapján – természetesen közjegyző jelenlétében.. :)
  A játékban való részvétel feltétele, hogy teljesítsék akár egyedül, akár csapatban a “világjárást”: a képeknek megfelelő helyen kell lenniük és a megadott időkorláton belül kell abszorválni (ahogy a treknél), így a gyorsaságra nem is kerülne olyan nagy hangsúly.

 6. messor
  2013. szeptember 12. - 10:07

  Pár gondolat az egész versenyről:

  Jó ötlet, érdekes elgondolásban, és a játék adta lehetőségeit figyelembe véve remekül kivitelezhető ez a típusú “térképészet”. (Sajnos az ilyen saját ötletek eléggé gyéren megvalósíthatóak a legtöbb játékban, persze trükkös megoldásokkal és jó ötlettekkel ezt át lehet lépni, mint a jelen esetben is).

  A verseny lebonyolításához:
  Én is javasolnám a csapatos és az egyéni indulás jogát. Pontosan a póló miatt, mert egy egyedi tárgynyereményt nem lehet egy csapatnak ígérni. A gold az rendben van, szépen el lehet osztani. Az egyéni vadászat pedig jóval nagyobb kihívás, és ott tényleg a legjobb, legügyesebb és a legtöbbet látott ember nyerhet. Mivel “x” adott helyszín van, az értékelés sem nehéz, ráadásul a helyszíneknek nehézségi fokozata is van. Az egyéni indulók közül a legtöbb pontot összegyűjtő nyer, a többi pénzjutalmat kap.
  Ezen felül, ha valaki csapattagként és egyénileg is nevez, semmi akadálya. Semmi sem garantálja, hogy egy csapattag nem lehet egyénileg a legjobb. Ilyenkkor a legkönnyebb a póló gazdáját megtalálni. (Például a egyénibe is induló csapattag csak a 3 pontos helyszíneket keresi, bezsbeli mindet, és nem lesz legyőzője.)

  Retez jól észrevételezte, hogy azon is múlik, ki milyen gyors a játékban, ki milyen külső segítséget kaphat, egy event vagy miniboss az útját állja-e, netán egy rossz ugrás miatt meghal és futhat újra. Ez a játék része, mint nehezítő tényező, ettől még nem lesz egy csapat előnyben, vagy hátrányban, mert mindenkinek ugyanazokat a helyszíneket kell elérnie. Egy valós kincskeresési helyzetben is a legjobb, a leggyorsabb, a legSZERENCSÉSEBB jut el a ládához és kaparintja meg az aranyat. Ez az egész zsigere. Nincsenek sémák, nincsenek legjobb útvonalak, sem leggyorsabbak. Ezért jóval nehezebb egy egyéni kalandornak az egész, tehát újra egy érv a póló kiosztásának dilemmájához.

  Szabályzat (amit még kokretizálni kell):
  Mivel nincs tiltva, hogy mondjuk egy egyéni indulónak segítsenek (például megkeresik neki a helyszíneket, majd az adott illető csak odafut ész nékül,) így egy csapatnak sem tudhatod, ki segít. Ezt nehéz ellenőrizni a játékban, és nem vagyok benne biztos, hogy teljesen fer versenyzésnek minősülne. Ezen felül biztosan találhatnánk még sarkallatos pontokat, és ezeket le kell tisztázni, mert ha nem is oly nagy a tét, de sérülhetne a versenyzés tisztasága, az emberek lelke és idegrendszere. :)

  Mindemellett, – amik így hirtelen ötletek és észrevételek voltak csak – szívesen segítek TS vagy Skypon is, ha netán kellenek plussz emberek a staffba. Indulóként biztosan labdába sem rúgnék, még a map completom sincs meg (lame). :)

 7. 2013. szeptember 12. - 22:50

  Szerintem legyen valaki görény, és küldjön be a szabályzat alapján nem kritizálható screenshotot egy szimpla fal textúrájáról, ami lehetőleg nem is egyedi.
  Ha azt valaki pontosan kiszúrja, slussz passz mehet is a póló, meg le az eKalappal.

  • Punisher
   2013. szeptember 12. - 23:47

   pláne minimum grafikával

  • 2013. szeptember 12. - 23:53

   Nem nézem ki Endroszból, talált ő biztos jó kellemetlen helyeket anélkül is, de nekem is ez jutott legelőször eszembe. :)

 8. nikolettapaletta
  2013. szeptember 13. - 08:31

  és milyen méretű ez a póló? :D

  • 2013. szeptember 13. - 10:37

   Norn-on mellben kicsit szűk.

   • 2013. szeptember 14. - 09:40

    Ez a furcsa perverzió, hogy az általában látható Norn nőstények köbméretét még a dolyakok is megirigylik…
    DE! legalább nem 10 éves kislányok tangában… ahogy az divat mostanság.

  • Cecilia Sunshine
   2013. szeptember 13. - 12:52

   Egy asura család kényelmesen elfér benne.

  • Endrosz
   2013. szeptember 13. - 15:35

   Megkívántál még egy pólót? :) Neked ment a 1000. lájkért a sima GW2-es póló, emlékszem rá. :P

   • nikolettapaletta
    2013. szeptember 14. - 08:15

    igen-igen :) ez is tetszik :D

  • nikolettapaletta
   2013. szeptember 17. - 12:38

   Amúgy baromi viccesek vagytok.. :D

 9. 2013. szeptember 13. - 20:43

  Remek kezdeményezés! A felhívásnak eleget téve jelezném, hogy a BEG indítana legalább egy csapatot, s ha a szabályok megengedik, többet is.

  3-4 fős csapatokra voksolunk, több hétvégére elnyújtott fordulókkal.

  A verseny általad felvázolt szabályai teljesen rendben vannak, nem látom okát módosításnak.
  Annyit szeretnék csak kérdezni, hogy az egyes feladványokért járó pontszámot látják a a résztvevők már a verseny ideje alatt is? Elkülöníthetőek lesznek ilyen módon a könnyű és nehéz feladványok?

  A külső segítség igénybevételét valóban lehetetlen ellenőrizni, jobb híján bízzunk a résztvevők becsületességében (trololo), és kapzsiságában – minél több segítőd van, annál több felé kell szétosztanod a nyereményed :P

 10. Endrosz
  2013. szeptember 14. - 10:26

  No, akkor válaszolok a felvetésekre. Több részre bontva, hogy ne egyetlen fal legyen.

  1. Hogyan osszuk ki a pólót?

  Valami egyenlően el nem osztható holmi szétosztása óvodás és alsós korú gyerekeknek jelent komoly problémát. Afölött már illik tudni egy ilyen helyzetet kezelni. Óvodás sirámokkal nem foglalkozom.

  Másrészt a versenyben részt fog venni N csapat, és abból 1 csapat lesz végső győztes, N-1 pedig nem, vagyis nem kell osztozkodnia. Annyira vicces, hogy mindenki adottnak veszi, hogy ő fog nyerni, és neki lesz ilyen problémája. Hellóka, előbb tán meg kéne nyerni a versenyt, nem? :)

  2. Mekkora a póló mérete?

  XL

 11. Endrosz
  2013. szeptember 14. - 10:39

  3. Csapatméret és lebonyolítás

  Meghallgatva a jónépet:
  — 3 fős csapatok lesznek
  — Külön hétvégén minden forduló, amelyek másfél órásak lesznek. (A képmennyiség úgy van belőve, hogy ne lehessen ennyi idő alatt megtalálni mindent, ez teljesen szándékos. Ha mégis sikerül valakinek, őszinte elismerésem).
  — Az első verseny 21-én, szombaton 6 órakor kezdődik, és nagyjából 8-ig tart (hozzá kell számolni egy kis “rezsit”).

  4. Segítség, összedolgozás.

  PONTOSAN emiatt van csapatverseny, mert az emberek úgyis összedolgoznának — erre számítva úgy lőttem be a nehézséget, hogy egy tőbbfős csapatnak se legyen könnyű. És egyúttal tudatosan tesztelem is azt, hogy mennyire jól képesek kommunikálni és csapatban dolgozni, mert a GW2-ben is azok a legjobb részek (guild mission, fractal, WvW, sPvP), amik erre épülnek.

  Ugyanakkor sok ember kommunikációját és munkáját nagyon nehéz összehangolni. Már csak az perceket el fog vinni, hogy mindenki végigböngéssze a kiadott képeket, és még csak utána kezdődik az egyeztetés, hogy ki hova menjen, ki mit keressen. Nem olyan egyszerű a képlet, hogy 2x ember -> 2x eredmény! Aki már dolgozott nagy céges környezetben, az tudja, miről beszélek. (Én dolgoztam külsősként a világ 2. legnagyobb cégének, ahol az Outlook címtárban 3000+ embernek kezdődött a családneve “End”-del, mint az enyém…)

  Szóval annyira nem félek attól, hogy sokan összedolgoznak, mert egy gyorsan ketyegő időlimittel meg a tipikus MMO játékos hozzáállását ismerve simán lehet, hogy végül csak akadályozzák egymást meg veszekszenek, eredmény meg nincsen. ;)

 12. Endrosz
  2013. szeptember 14. - 10:55

  5. Egyéni pontszám (ÚJ!)

  A csapatpontszámot egyúttal egyéni pontszámként is megkapod. A póló a legnagyobb egyéni pontszámnak megy — de ha végig ugyanazzal a csapattal mentek a győztesek, akkor majd osztozkodni kell, ahogy eredetileg írtam, mert egyenlő lesz az egyéni pontszámuk. Az egyéni pontszámot azért rakom be, hogy ne kelljen végig ugyanazzal a csapattal jönni, hiszen nem mindenkinek fog összejönni, hogy három egymást követő hétvégén részt vegyen.

  Tehát nem muszáj ugyanazzal a csapattal menni végig, fordulók között lehet mással összeállni, ezt támogatja az egyéni pontszám, ami egy adott fordulóban MEGEGYEZIK a csapatpontszámmal.

  6. Több csapat egy guildből

  Nem tilthatom meg, tehát nem tiltom meg. :) A Variance guildből is várható több csapat amúgy.

 13. Endrosz
  2013. szeptember 14. - 11:04

  7. Láthatók lesznek a pontszámok?

  Igen, lehet majd azzal is számolni, hogy melyik mennyit ér.

  8. TS szervező csatorna

  A ts3.chatnet.hu-n lesz majd egy szervező csatorna, ahol elérhető leszek, kiadom a rajtjelet, stb. Minden csapatból egy, és csak egy embert várok majd oda (nem kell végig ott lógni, természetesen).

  … mit hagytam ki? Remélem, semmit. Jövő hétvégén találkozunk! Addig is kellemes világjárást mindenkinek!

 14. Mc Wolfy
  2013. szeptember 14. - 11:15
  • 2013. szeptember 14. - 12:35

   A Chat részben már korábban linkelték. Nézd át azokat is, mert az új WvW Borderland bemutatóját is linkeltem, ha még nem láttad! Van még egy kevés kiszivárgott infó új PvP módokról is.

 15. Dregnarr1
  2013. szeptember 14. - 14:50

  A csapatpontszám fordulónkénti egyéni pontszámmá konvertálása mellett akkor a valóban egyeéni teljesítmény nem lesz pontozva (a leírtak alapján)? Én direkt egyedül akartam nekivágni, hogy csapat nélkül is a pólóért legyen esélyem (egyéni pontszám, csapat összpontszámon kívül), de így akkor sajnos felejtős:(

 1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: