Kezdőlap > Leírások - Tutorialok > Ti küldtétek: Myrrdhinn a Trading Postról

Ti küldtétek: Myrrdhinn a Trading Postról

A Guild Wars 2 Trading Postjára az egyszerűség, könnyen kezelhetőség, és a letisztulság jellemző. Elsajátítása rendkívül könnyű, és akár tőzsdecápa vagy, akár egy hétköznapi játékos, felesleges tárgyakkal, itt kereskedhetsz más játékosokkal.

Általános információk

A Trading Post teszi lehetővé a játékosok közötti kereskedelmet. A más MMOkból megszokott Trade ablak, (amikor is odasétálsz egy másik játékoshoz, és egy felugró ablakban cseréltek portékát a másik féllel), itt NEM lesz megtalálható. Helyette van ez a rendszer, mely sokkal biztonságosabb és sokrétűbb a hagyományos kereskedésnél.

A Trading Post, Tyria bármely pontjáról elérhető, és használható. Egyedül az eladott termékekért járó fizetségért, illetve a megvett árukért kell elsétálni egy Tradin Postos NPChez, melyeket arról lehet felismerni, hogy egy nagy mérleg ikon van a fejük felett. Ilyenek nem játékos karakterek, a nagyobb városokban és bizonyos kisebb településeken találhatóak meg (Például, minden kezdő terület elején is van egy). A Trading Post, alapértelmezetten az „O”- gomb megnyomásával hozható elő, illetve a bal felső menüben, egy oroszlán fejére kattintva is elérhetjük. Ezeken kívül, még van egy módja, amivel előhozhatjuk, ám ezt majd később részletezem.

Amit még érdemes tudni a TP-ről, hogy globális. Ez azt jelenti, hogy nincs külön szerverekre bontva, minden világ ugyan azokat az árukat látja. Szóval, a tudtod nélkül, akár egy másik szerveren lévő játékossal is kereskedhetsz.

Maga a Trading Post ablak, melynek címsorában a Black Lion Trading Company felirat díszeleg, hat részből áll: Gem Store, Gem váltó, Vásárlás, Eladás, Tranzakció Lista, Pick up

Gem Store

A Gem store-ban találhatóak meg a valódi pénzért megvásárolható termékek. Fontos tudni, hogy ezen termékek semmilyen előnyt nem jelentenek a játék során, csupán kozmetikai szerepük van, mint például a kalóz ruha, mely amellett, hogy rendkívül szép, a skilljeinket is lecseréli, kalózosabbra, míg azt viseljük.
Két dolog van, ami funkcióbeli különbségeket biztosít, ezek a Bank, illetve a karakter tárhelyek számát növelik meg. Ezeken kívül bizonyos, limitált időtartamig tartó apróbb bónuszokat is lehet vásárolni italok formájában, ilyen például az 50%-os xp növelő, mely 1 óráig tart és csak az ölésekből szerezhető xp mennyiségét duplázza.

A Gem Storeban, gemekkel kell fizetnünk, melyhez úgy juthatunk hozzá, hogy lenyomjuk a „Buy more gems” feliratú gombot. Itt meg kell adni valós adatainkat, köztük bankkártyánk adatait, és ki kell választani egy Gem csomagot, amelyiket szeretnénk megvásárolni. Jelenleg, ezek a csomagok érhetőek el:

800 gem–> 10 euro
1600 gem–> 20 euro
2800 gem–> 35 euro
4000 gem –> 50 euro

Azonban, ha nem szeretnénk valódi pénzt áldozni, ezen tárgyakra, akkor azt más módon is megtehetjük.

Gem váltó

Ebben az ablakban, Gemekkel tudunk kereskedni. Kiválaszthatjuk, hogy Gemeket szeretnénk eladni vagy vásárolni. Itt, folyamatosan nyomon követhetjük a gemek árfolyamát, az utolsó vásárlások adatait, illetve információt kaphatunk a gemek átlagos értékéről.

A harmadik módszer

Ahogy fent említettem, van egy harmadik módja, hogy előhívjuk a Trading Postot. Ehhez nem kell mást tennünk, mint megnyitnunk az inventorynkat (I) és jobb klikkel rá kattintani egy tárgyra. Ekkor, megjelenik egy menü, melyben két funkció kapcsolódik a TP-hez. A „Sell at Trading Post” gombra kattintva, eladhatjuk az adott tárgyat, ha viszont a „Buy more at Trading Post” gombot választjuk, akkor az adott tárgyból többet vásárolhatunk. Ennek fényében, jöhet a következő nagy funkció.

Eladás a Traiding Poston

Ha az inventorynból választottunk ki egy tárgyat, melyet el szeretnénk adni, akkor ez az ablak fog fogadni minket. Itt, rögtön láthatjuk a tárgy neve mellett, hogy hány ajánlat érkezett az adott tárgyra, illetve, hogy mennyi pénzt adnának érte. Jelen esetben, még senki sem szeretni ilyen fejszét venni.

Az ablak jobb oldalán állíthatjuk be, az eladás adatait. Felül a „Unit Price” felirat mellett adhatjuk meg, hogy mennyi pénzért szeretnénk eladni 1 darabot a termékünkből. (Azért fontos, hogy 1 darabot, mivel, ha például 10 clothot szeretnénk eladni, akkor ott csak 1 darab cloth árát adhatod meg, nem az összesét.)

Alatta található, hogy hány darabot szeretnénk eladni (Quantity). Ha az összes, nálunk lévőt szeretnénk akkor egyszerűen rákattinthatunk a Sell Maximum gombra, így mindegyik bekerül.

A total felirat mellé az az összeg kerül, melyet akkor kapunk, ha eladjuk az összeset ebből a portékából. Ezt a rendszer számítja ki nekünk.
Feltűnhet egy olyan apró betűs felirat is azonban, hogy Listing fee. Ez arra utal, hogy az aukcióinkat nem ingyen tehetjük be a TP-re, hanem bizonyos mennyiségű pénzt levon a rendszer tőled. Ez az összeg a tárgy(ak) értékétől és mennyiségétől változhat.

Itt jön a legérdekesebb rész, ugyanis két módszerrel adhatjuk el termékünket. Az első módszerrel, a rendszer megkeresi nekünk azt a vásárlót, aki a legtöbbet adná a termékünkért, és azonnal eladhatjuk neki ezen az áron. Ő megkapja az árut, mi pedig a pénzt. A másik módszer ezzel ellentétben, megkeresi azt az árust, aki a legalacsonyabb áron adja az adott tárgyat, és még ennél is alacsonyabb áron teszi be a mi termékünket.
Példának okáért vegyük a baltát, ami a képen látszik. Pisti 10 ezüstért tette be a Trading Postra az ugyan olyan fejszéjét. A rendszer ezt látja, és a mi baltánkat már 9 ezüst, 90 rézért fogja betenni. Így, Laci, aki pont egy ilyen fejszét szeretne venni, a mi fejszénket fogja látni, mivel a miénk van a legalacsonyabb áron, így a rendszer automatán a miénket fogja neki felkínálni.

Van emellett egy harmadik lehetőség is, de gyakorlatilag ez majdnem ugyan az, mint a második. A harmadik funkció nem más, mint a saját termékünk legalacsonyabb árához tesszük be a termékünket.
Tehát, például, betettünk 10 bőrt darabját 2 ezüstért. Ha később szerzünk még bőrt, és még nem vették meg az eddigieket, akkor az újakat hozzáadhatjuk a már bent lévő 10 bőrhöz.

Ha nem konkrét tárgyra kattintva nyitjuk meg az eladási ablakot, hanem mondjuk az O gombbal, illetve, ha végeztünk egy tárgy árusításának a közzétételével, akkor ezt az ablakot kapjuk:

Itt a rendszer felsorolja az összes eladható tárgyat, ami az inventorynkban van, és megmutatja, hogy mennyi vásárlási ajánlat van a tárgyainkra.

Vásárlás a Trading Poston

Tegyük fel, hogy van egy nagyon jó kard, amit szeretnénk megvásárolni, ám sajnos elfelejtettük a nevét. Azt hihetné az ember, hogy sajnos így nem fogod tudni megtalálni, ám a Trading post ebben is segít. Az összes létező tárgy ami elérhető a TPn keresztül, mind benne van a TP adatbázisában. Ha szeretnénk, akár végigböngészhetjük az összes tárgyat, még azokat is, amelyeket nem tettek fel játékosok árusítás céljából.

Persze, rengeteg ideig tartana, ha csak egyszerűen böngészés közben szeretnénk rálelni álmaink kardjára. Pont azért, hogy leegyszerűsíthessük a keresést, különböző filtereket állíthatunk be, melyekkel szűkíthetjük az amúgy sokáig tartó nyomozást.  Kereshetünk többek között, név, típus, ritkaság, tárgy szint és akár az alapján is, hogy számunkra használható-e az adott dolog.

Ha mindez nem volna elég, akkor még újabb nyalánkságokra is akadhatunk a vásárlási oldalon. A rendszer nyilvántartja, hogy, melyek a legdrágább, legtöbb eladóval rendelkező, legkeresettebb, és legtöbbet eladott áruk, s ezeket egy listába rendezi, melyeket egyszerűen a rendelkezésünkre bocsájt.

Tranzakciók listája

Miután eladtunk termékeket, az üzleteket nyomon követhetjük a tranzakciók fülben. Itt leírja, hogy milyen árut adtunk el, milyen mennyiségben, és mennyiért. Ezekből esetleg levonhatunk következtetéseket, hogy mely áruink kelendőbbek, és melyek azok amik épp-hogy elkeltek. Esetleg, ha csak kíváncsiak vagyunk, hogy mennyire sikeresek vagyunk üzletemberként, akkor ez a mi ablakunk.

Pick Up

Végezetül, ha sikerült értékesítenünk termékeinket, vagy csak vásároltunk valami szép új dolgot, nem marad más hátra, mint felvenni a jutalmunkat. Akár pénzt, akár tárgyat szeretnénk felvenni, mindenképpen el kell látogatnunk egy Trading Postos NPChez, melyek kiszolgálnak minket. Fontos megjegyezni, hogy ide csak azon tárgyak kerülnek, melyeket a Trading Poston vásároltunk, más felhasználóktól. Amiket a Gem Store-ból vettünk, azok levélben érkeznek hozzánk.

Nem maradt más hátra, mint, hogy jó üzletelést kívánjak nektek! :)

// minden a posztban található kép megtalálható itt nagy méretben.

 1. Tusy
  2012. július 30. - 06:13

  – nem kerestem órákig, de a feladásra kínált cucc eladását nem tudjuk megszakítani? Konkrétan betettem eladásra egy ládát és amikor kulcs is esett hozzá, ki szerettem volna venni de erre nem találtam lehetőséget (én még azt se láttam mit raktam be, gondolom ott lehetett volna megszakítani). Viszont a leírásban sem találkoztam a megszakítás lehetőségével

  • Yahtzee
   2012. július 30. - 06:28

   Transactions-nél felül lehúzod a listát, rámész az Items I’m selling-re és ott az tárgy mellett amit vissza akarsz szerezni rámész hogy Remove, és utána a trading poston feltudod szedni.

  • Grey
   2012. július 30. - 07:41

   Hali, szerintem az volt a probléma hogy mire ki akartad volna venni már megvették,mert amúgy a tanzakcióknál vissza tudod venni ha még bent van.

   • 2012. július 30. - 10:07

    Ilyenkor kell berakni nagyon drágán valamit.
    Ha mázlid van, egy balek megveszi :D

 2. 0stor
  2012. július 30. - 08:07

  “Példának okáért vegyük a baltát, ami a képen látszik. Pisti 10 ezüstért tette be a Trading Postra az ugyan olyan fejszéjét. A rendszer ezt látja, és a mi baltánkat már 9 ezüst, 90 rézért fogja betenni. Így, Laci, aki pont egy ilyen fejszét szeretne venni, a mi fejszénket fogja látni, mivel a miénk van a legalacsonyabb áron, így a rendszer automatán a miénket fogja neki felkínálni.”

  Mint az a képen is látszik, a rendszer nem olcsóbban, hanem ugyanannyiért fogja kirakni a baltát, mint a legalacsonyabb eladási ár. Ha akarod, kézzel átírhatod az összeget alacsonyabbra.

  • myrrdhinn
   2012. július 30. - 10:51

   Igazad van, elnézést. Ez pontatlanság volt a részemről. :$
   Mindenesetre, az a része igaz, hogy a lista elejére tesz :)

 3. cathfaern
  2012. július 30. - 09:00

  “A más MMOkból megszokott Trade ablak, (amikor is odasétálsz egy másik játékoshoz, és egy felugró ablakban cseréltek portékát a másik féllel), itt NEM lesz megtalálható.”
  Ez esetben két játékos hogy tud cuccot cserélni? Tehát ha tegyük fel én találtam valamit, ami egy haveromnak jó lenne, és oda akarom adni neki…

  • 0stor
   2012. július 30. - 09:10

   Levélben. Ahogy a harmadik képen is látszik, jobbklikk a tárgyon és “Mail item to…”

  • hopp
   2012. július 30. - 09:54

   Erről megy is a vita rendesen, mert ha csak oda akarsz valamit adni a haverodnak, arra nagyon jó az instant mail. A probléma ott kezdődik, amikor pénzt is szeretnél érte, mivel jelenleg nincs CoD a levelezőrendszerben.

   A koncepció az, hogy ha csak ajándékba akarsz adni valamit, arra ott a levél, ha el akarod adni, arra ott a Trading Post.

   • Manioka
    2012. július 30. - 10:18

    Ha rendes a haverod, akkor segít a pénzkeresésben. Te küldtél neki fegyvert, ő segít harcolni, vagy ő is küld neked fegyvert.

   • hopp
    2012. július 30. - 11:00

    Havertól/guildtárstól nem nagyon szoktam pénzt kérni, ott nincs is gond, tök jó az instant levél. Azokkal az esetekkel van gond, amikor mondjuk PuG-gal mész, esik egy jó cucc, amit te nem tudsz használni, de jó áron el tudnád adni Trading Poston. Joe tudná használni, és mivel együtt voltatok a dungeonben, és még egész értelmesnek is tűnik, ezért szeretnéd neki egy jelképes összegért odaadni.

    Ezt jelenleg nem nagyon tudod megcsinálni.

   • Manioka
    2012. július 30. - 16:51

    Nem azt mondtam hogy pénzt kérsz, hanem segít legyőzni egy bosst, amiből kioperáltok egy 4 tonnás aranyládát, teli cuccokkal.

  • 2012. július 30. - 10:05

   Igen, de ha direkt akarsz valakinek valamit eladni (Mert pl épp ott tudod meg, hogy kell), akkor nem biztonságos az üzlet. Trading Postba feltolhatod, aztán vadássza le?…

   Kicsit kínosnak érzem.

   • Manioka
    2012. július 30. - 10:24

    Az lenne a jó, ha felrakod Trading Postra, akkor beállíthatod hogy public vagy private legyen. A private-ból csak az tud vásárolni akit ismersz. Persze ez se biztos módszer, de könnyebben megtalálod a cuccot.

   • hopp
    2012. július 30. - 11:03

    @Manioka: akkor már sokkal egyszerűbb lenne a CoD (cash on delivery) implementálása a levelezésben. Elküldöd levélben, megadod, hogy 1g-t kell fizetnie érte. Amikor ő ki akarja venni a tárgyat, kap egy ablakot, hogy 1g az ára, akarja-e. Ha igen, automatikusan kapsz levélben 1g-t, ha nem, akkor meg visszakapod levélben a cuccot.

   • baldur86
    2012. július 30. - 12:20

    És ahhoz a verzióhoz mit szóltok, hogy megegyeztek egy alacsony árban, ő megnyitja a trading postot, ha kell neki a cucc, beteszi rá az igényt a megbeszélt áron.

    Te meg rámész, az eladásra, és ott lesz az ő ajánlata az alacsonyak között kilistázva. Rányomsz és tádám. :)

    A legrosszabb, ami történhet, hogy valaki más is eladja neki helyetted, de ekkor igazából mindketten jól jártatok :D

    És ez abszolút megvalósítható

   • 2012. július 30. - 12:35

    Pontosan a “CoD” módszert javasoltam a cégnek. Gyakorlatilag a legjobb az eredeti GW1-es trade mellett.

   • Manioka
    2012. július 30. - 16:52

    Igazad van Hopp.

 4. Soner
  2012. július 30. - 10:39

  Akárki akármit mond, egy sima trade ablak hiányzik. Jobb klikk a fejére, trade, beteszed a tárgyat,ő beteszi a pénzt, elfogadjátok és ennyi. Remélem megjelenéskor bent lesz..

  • Endrosz
   2012. július 30. - 10:48

   Nem lesz bent. Van egy szép hosszú lista arról, hogy miért nem, Kozzy találta a piros posztok között. Most így hirtelen nem tudom előszedni.

   Nem értem, hogy ez miért olyan fontos. Ha el akarok adni valamit, a TP fantasztikus, kenterbe veri más játékok AH-ját (vételi ajánlatok, távoli használat, mindenféle statisztikák, globális). VÉGRE kaptunk egy ilyet, és nem kell időt szánni vevő keresgélésére, mint GW1-ben. Ha meg nem biznisz, akkor levél. Nekem nem volt hiányérzetem, még soha ennyire nem volt kényelmes a kereskedés egy MMO-ban, mint itt.

   • myrrdhinn
    2012. július 30. - 10:54

    Többek között azt említették, hogy a visszaéléseket szerették volna csökkenteni, és a gold farmolókat is visszaszorítják, ezen kívül, így a chatet sem árasztják el hirdetésekkel. :)

    Igazad van, ennél jobb AH-t még sehol sem láttam. Nem lesz probléma a trade hiányával, ezzel a rendszerrel :)

   • hopp
    2012. július 30. - 11:06

    Gold farmolókat nem fogják visszaszorítani azzal, hogy nem lehet pénzt küldeni levélben. Így majd az lesz, hogy fizess 10 eurót, aztán rakj be TP-n 1db almát 100goldért, amit majd megvesz a goldfarmer kiskínai, te meg megkapod a pénzt.

   • myrrdhinn
    2012. július 30. - 11:14

    De, ez így jóval bonyolultabb, és ki tudja, lehet, hogy szűrni tudják majd az ilyent, mivel az egy zárt rendszer, amihez hozzáférnek :)

   • myrrdhinn
    2012. július 30. - 11:15

    A másik pedig.. Felesleges lesz Gold farmolókra bíznod a pénzed, mivel arra is van rendszer. Tudsz Gemet goldra váltani. Így a legtöbb ember, 2x is meggondolja majd, hogy kétes helyen vegyen-e aranyat, az accountját kockáztatva.

   • Kozzy
    2012. július 30. - 11:27

    Elképzelhető hogy is is lesznek gold farmerek. De ha játék szabályzata tiltja ezt (nem tudom hogy így van-e, de pl. ban-nal) akkor baromi egyszerű lesz kiszúrni azokat akik vesznek gold-ot: Irreális áron raksz be TP-be valamit, utána néznek (gm)..bumm ban-olva vagy te is és a gold farmer is. (ezt könnyebb ellenőrizni mint a privát trade ablakot) És itt nincs (nem tudom lesz-e) trial account, amiről tud TradingPost-ozni a goldfarmer. Ha lesz is trial account annyit kell csak tenni az ArenaNet-nek hogy azzal nem lehet TP-ot használni. Így minden lebukásnál buknak 16000 Ft-ot a goldfarmerek is.
    Ha az ArenaNet komolyan veszi ezeket akkor talán nem éri meg goldfarmer-kedni.

   • hopp
    2012. július 30. - 12:02

    Ha a goldfarmertől olcsóbban lehet goldot szerezni, mint gemet becserélve, akkor nagyon sok ember goldfarmertől vesz goldot, hiába van tiltva az EULÁ-ban (ne becsüld alá az emberi ostobaságot). Nyilván ki lehet szűrni, de azt azért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ha 1 almát 100goldért adsz el, akkor te goldot vettél, a másik fél pedig goldfarmer. Ezt mindenképpen ki kell nyomozni, ami erőforrás, és a fő kérdés mindig az, hogy megéri-e ráfordítani az erőforrást. A legtöbb játékban az van, hogy hullámokban banolják a farmereket, mert olcsóbb, mint folyamatosan figyelni rájuk.

    Én még nem láttam olyan játékot, amiben ne lett volna legalább néha gold spam, függetlenül attól, hogy lehet-e goldot venni hivatalosan vagy nem. Például legutóbb, mikor néztem, Diablo 3-ban olcsóbb volt a farmertől venni a goldot, mint az RMAH-ban, és jött is a spam general chaten.

   • 2012. július 30. - 12:46

    Megosztanál párat a piros postok közül, főképp hogy miért nem lesz közvetlen trade?

    Egykébként mondom, ha ott helyben derül ki, hogy a srác/csaj, akivel összefutottál, kellene neki egy Mace mondjuk, és te pont tudnál neki adni OTT és AZONNAL, hogy a játékot ne kelljen megszakítani, amíg felvenné a cuccot TP-nél, viszont azért pénzt is kérnél érte, mert értéke van…
    Mailben emlékeim szerint küldhettél pénzt.
    Itt az a probléma, hogy nincs lehetőség direkt cserére.

    Item csere sincs még, pedig nem rossz dolog tárgyakat cserélgetni se, viszont ez TP-ben újabb rendszer plugint jelent, ha nem “Direct Trade” van.

    Másik:
    Gold Farmerek itt is leszenek, ahogyan Mac-re is próbálnak vírusokat írni. Pont azért, mert nagy lehetőség, jól jövedelmez.
    Hopp egyből mondott egy példát, és nem hangzik igazán körülményesnek. “Hátsó út”.

    Legfeljebb a GEM-ek lesznek olcsóbbak, mert az ArenaNet akkor nyer, ha náluk mindenképp érdemesebb megvenni.
    ( A legalitás marhára nem számít azoknál, akik eladják vagy veszik…)
    Ezzel pedig megintcsak a játékot fuserálják el.

    Obsidian armort 60$-ért láttam nemrég GW1-ben.
    Mire kimásolod a kínai írásjeleket, már rég nem reportolhatod a csókát a könnyű módon…

   • Endrosz
    2012. július 30. - 13:00

    Egy piros poszt volt, és abban voltak az indokok felsorolva, 4 vagy 5-re emlékszem. Kár, hogy nem másoltuk ki. Sajnos amíg újra meg nem nyitják a fórumokat, addig neme elérhető, esetleg a stressz teszt alatt még megnézhető lesz.

   • SaGaIn
    2012. július 30. - 13:30

    Olyasmit akarnak teljesen megszünteti amit nem lehet a goldfarmerség mindíg is létezett és létezni is fog… Ha másképp nem akkor majd nem direktbe goldot hanem drága/ritka itemet fognak farmolni és azt küldik el neked madj mailbe pénzért… ez olyan szélmalom harc amibe nem kéne belemenni az ember okos találékony aki akarja úgyis megtalálja a lehetőséget nem kéne elvenni ilyen indokkal másoktól az egyszerű tarde ablak kényelmét…
    Egyszerűen meg kéne oldani a távolni (fizikailag térképen) és ismeretlen(nem frend vagy guildtag) karakter ne tudjon réd whisperelni azt kész.. nem itt boszorkány üldözést tartani…
    Engem nem zavar ha városba hirdetgetnek akármit sőt örülök hogy nem csak egy üres csak npckből álló város, azért van, egy kersekedelmi központ, nem csak dísznek laglábbis én így gondolom. ha nem akarom látni kikapcsolom a shout azt jólvan. Egyetlen zavaró gond a golfarmerekkel a direct whisper semmi más…
    Mellesleg akkor ilyen alapon a tőzsdei cápázást is tiltani kéne… meg jövedelemadót szedni és adóbevallást csináltatani:D Hadd szokja a gyerkőc :D viccet félretéve annyira féltik illetve a növelni akarjáak a bevételüket hogy sajnláljáka azt a pár dollárt is a golfarmerektől amiért megdolgoznak. Mert valljuk be egy goldfarmer bevétele sem vetekedik soha az anyacég bevételével jó ha kb 1% ot elér de még azt is kétlem. Semmi más nem kéne mint a botolást és a macrozást ellenőrizni és komolyan bannolni…
    Aki több éve MMO-zik és kicsit nyitottabb szemmel jár az látja hogy semmi másra nem mennek mint a bevételmaximalizálásra. Minnél kevsebb munkával hoyg lehet minnél többet keresni. És ezt megtámogatnák egy szuer marketingel ami már majdnem átcsap politikai kampányba. Dollár milliárdokat fognak kerseni és Jön az ilyen duma hogy vegyetek sok gemet akkor több tartalmat fejelesztünk… Sok rajongó meg el is hiszi hoyg tömni kell szegéyn Arena net zsebét mert majdnem éhenhalnak. El nem vitatom szuper játékot dobtak össze meg meg is dolgoznak a pénzükért nem is sajnálom tőlük. De azért nem kéne vallási megszállotságig fajulnia a rajongásnak át kéne látnia szitán. Minden cég és ebből az anet sem kivétel mindíg akkor kezd komoly fejlesztésbe amikor csökken a bevétel amikor szükéség van rá mondjanak bármit is. Amikor úgy érzik már többé nem lehet fejni a rajongókat ezzel a tartalommal hanem fejleszteni kell újat kell adni amiért újra hajlandók lesznek fizetni. Azt is láttuk a BWE3 alkalmával hogy jó ha 90% ig készvan a játék és abból sem lett semmi hogy csak akkor adják ki ha már tökéletes. Persze egy ekkora projectnél ez várható volt. Sokan elhitték mégis hogy megjelenésre minden 100% de inkább 110% os lesz mert ezt mondták… De mégis mit mondtak volna… Gyrekek megjelentetjük mert, bár még három hónapig patchelgetjük majd de már alig játszik valaki a GW1 el mert már nem eladható a D3 aion tera stb mellett? És amúgyis kell a lóvé, és már nem tudunk mit mondani a részvényeseknek és rajongóknak sem hogy miért késik. Persze hogy nem ezt mondják.
    Sajnos pár éve már nagyobb üzlet játékot fejleszeni mint egy 5 oscardíjas filmet forgatni. És ez nagyon meglátszik a játékpiacon és a fejlesztőkön. (Nah most fogom kapni a savat a sok elfogult rajongótól.)

   • 0stor
    2012. július 30. - 13:50

    SaGaIn 2012. Július 30. – 13:30 | #27

    “ez olyan szélmalom harc amibe nem kéne belemenni az ember okos találékony aki akarja úgyis megtalálja a lehetőséget”

    Pont ez az a hozzáállás, ami miatt a legtöbb mmo-t kukába lehet dobni rövid idő után. Gondolom, szerinted a betörésekkel, lopásokkal, csalásokkal sem kéne foglalkozni, mert úgyis mindig lesznek bűnözők.

   • myrrdhinn
    2012. július 30. - 13:57

    Nem az a fő probléma, hogy, mondjuk egy kínai srác alvás nélkül kifarmol 50 aranyat és azt eladja x összegű valós pénzért. Az a gond, hogy erre cégek szakosodnak, és az accountok 80%-át ilyen cégek törik fel, hogy így is bevételhez jussanak.
    Persze, hogy teljesen nem fog megszűnni, azt senki nem mondta. Próbálnak tenni ellenük, és a lehető legkisebb esélyt szeretnék biztosítani nekik, hogy ellepjék a játékot.

    Ezen kívül, azért is döntöttek a trade ablak kihagyása mellett, mert nem kell feltétlenül a gold farmolókra gondolni. Elég ha csak találkozunk egy rosszindulatú játékossal, aki rá akar sózni valami bóvli cuccot a gyanútlan játékosra. Előfordulnak esetek, hogy tárgyaknak/felszereléseknek hasonló ikonja van, de lehet, hogy például értékben eltérnek. Ezzel elég könnyen meg lehet téveszteni azokat, akik nem figyelnek oda, és nem is kell figyelmetlennek lennie. Rámehetnek olyan játékosokra, akik most játszanak először MMOval. Őket a legkönnyebb megtéveszteni ilyen téren, és elég könnyen szerezhetnek ebből negatív tapasztalatokat.

    Ezért szeretnék elérni azt, hogy csak azzal üzletelj akiben megbízol, és azt megteheted levélben is. Egyébként is, az eseteg többségében, más MMOban is olyannal szoktál Tradelni akit már valamennyire ismersz. A C.O.D esetleg még jó lenne, de csak akkor, ha sokkal biztonságosabbá tennék, mint más MMOkban.

   • Kozzy
    2012. július 30. - 14:27

    Itt az eredeti link. De mivel a fórum zárva nem működik :)
    https://forum-en.guildwars2.com/forum/game/gw2/Trading-with-someone-next-to-you/325683
    Amúgy röviden elég szabadon átfogalmazva a hivatalos post-ot (hogy miért nem lesz közvetlen trade ablak)
    A bizalmi kérdés miatt nincs alapvetően, és hogy védje a játékosokat az átverések ellen, és hogy védje a gazdaságot a fekete-piactól.
    Miért jó és hogy kell ezt a rendszert használni?
    1. Egyszerű adni valamit a havernak:
    Jelöld ki targetnek a havert, és jobb klikk az itemen: “mail-to..”. Kb instant megérkezik, kb akárhol a világban, nem is kell közel lenni egymáshoz. Ennyi, elég egyszerű. Nem bonyolultabb mint egy trade ablak lenne.
    Működik contact és guild listán is.
    2. Átverés ellen:
    Mivel minden kereskedelem a TP-n (trading post) keresztül zajlik elkerülhető hogy átverjenek és magasabb áron vegyél meg valamit mint ami a legalacsonyabb a TP-ban.
    Ha véletlen nem figyelsz oda se tudnak átverni, pl azért mert egy trade-es UI-nál az itemek ikonjai nagyon hasonlóak és könnyen átverhetnének.
    Ennyi volt oda írva.
    A goldfarmer-eket igazából meg se említették..
    Egyébként más itt goldfarmerkedni meg más a wow-ban.
    Itt közvetlen az ArenaNet üzletét, amivel fent tudja tartani a játékot (a Gem Shop-al/Store-al), azt rontják el a goldfarmerek.
    WoW-ban nincs ilyen, ott nincs ekkora érdeke a Blizz-nek hogy ráálljon a témára, mert jön neki elég pénz a havidíjjakból.
    De itt nincs ilyen, itt az ArenaNet a Store-ból nyer pénzt. Márpedig sokan fognak Gem-et venni. És ha olcsón lehet gold-ot venni a farmerektől akkor:
    1. kevesebben vesznek az ArenaNet-től Gem-et.
    2. sok lesz a gold és kevés a Gem a kereskedelemben, azaz sok gold-ba fog kerülni a Gem.
    Vicces, de a Gem TradingPostos gold-ban mért ára fogja meghatározni hogy mennyiért adják majd az gold-ot a farmerek.
    Pl. (ez csak könnyű számos példa, a valódi árakat nem tükrözi)
    -legyen ArenaNet-nél 1 Gem = 2 Euro.
    -Trading Postban 1 Gem = 10 gold
    -akkor a a goldfarmer biztos hogy az ArenaNet alá akar menni, azaz a farmernél: 10 gold kevesebbe fog kerülni mint 2 Euro.
    Sajnos ez fordítva is igaz..ha úgy alakul a goldfarmerek irányítják majd a Gem árakat. Pl:
    -ArenaNet továbbra is: 1 Gem = 2 Euro
    -De goldfarmer azt mondja hogy legyen emelés (már nem 10gold hanem): 20 gold = 2 Euro
    -akkor a piac(Trading Post) rá fog állni erre az árra : 1 Gem = 20 gold.
    És ha kevés pénze folyik be az ArenaNet-nek a Store-ból akkor kevesebb lesz a tartalom amiket menet közben vagy legközelebbi kiegészítőben raknak be.

 5. front3r
  2012. július 30. - 10:51

  Azért csinálták így meg, hogy a feketepiac ne működjön. A barátaidban meg csak megbízol hogy megkapod tőlük, amit szeretnél. :) End of story.

 6. Kozmo
  2012. július 30. - 12:46

  Hatalmas előrelépés a Trading Post (TP) a GW1-es kereskedelemhez képest. A CoD-ot én is hiányolom egy kicsit, de ha jobban belegondolunk havertól úgy se fogok pénzt kérni. Partyban javítsatok ki ha tévedek, de szerintem nem látják, hogy neked mi esett. Ha meg konkrétan azért a cuccért ment le és nem esett, akkor megveszi TP-on.

  Sajnos gold farmerek mindig lesznek. Még el se indult a játék de már, ha beírot Google kersőbe, hogy buy GW2 gold, egyből 3Millió találatot dob ki. Az már megint egy más kérdés, hogy ki fog tőlük vásárolni, én biztos nem. Akkor inkább Anet-nek fizetek.

  Kérdés: Ha egy guild gyűjt valami alapanyog vagy akármit azt el tudom küldeni guildbankba, ha van ilyen?

  • Endrosz
   2012. július 30. - 12:57

   A guild banknak nincs collectibles része, és nem lehet bele cuccokat küldeni. Vasárnapra készen volt a fejlesztés, ki tudtuk próbálni.

   • ZachElf
    2012. július 30. - 13:07

    A guild bank is akkora mint a saját bankunk? Tehát egy tab-nyi, kb 3 soros?

   • Endrosz
    2012. július 30. - 13:55

    A guild útmutatóból megtudható, hogy 50 rekeszes a raktár (stash), és 100-ról 200 rekeszesre bővíthető a kincseskamra (treasure trove). http://gw2.variance.hu/jatekmenet/kezdok-itt-kezdjetek/guild-utmutato/

 7. Ras
  2012. július 30. - 14:38

  Egyébként egyszerű küzdeni a gold farmerek ellen. Ha nagyon elszállnak, akkor le lehet bénítani őket azzal, hogy az Anet direkt több aranyat ad átmenetileg a gemért mint ők. 1-2 hét alatt megunják a farmerek valszeg és megbízhatóbb forrás után nézenk.

 8. Sas Alexander
  2012. július 30. - 14:40

  Jól láttam a második képen, átlagosan 19 ezüstért lehetett venni 100 gemet? Ha hasonló lesz indulás után is, akkor elég baráti lesz. :)

  • Mythron
   2012. augusztus 5. - 19:00

   Esélytelen.

 9. Ras
  2012. július 30. - 14:41

  A cikkből hiányolom a rejtett 10% illeték leírását.

  pl. 100 rézért beteszed a baltát. 5 rezet levon listing feeként, majd ha sikeresen eladod, akkor is csak 90-et kapsz meg. Állítólag (Anet hozzászólók szerint) a releaseben majd az UI is felhívja erre a figyelmet, a BWE3-on nekem “csak úgy” kiderült, miután gyanús lett a kapott összeg.

  • myrrdhinn
   2012. július 30. - 15:00

   Azért nincs benne, mert olyan rejtett volt, hogy még előttem is rejtve maradt :D
   Erre nem figyeltem fel. Azt tudtam, hogy listing fee-t levon, de, hogy pénzt is levonna még ezen felül. O.o
   Remélem, hogy ezt az UI is jelezni fogja, mert így elég sunyi :D

   • Ras
    2012. július 30. - 18:31

    Lehet h érdemes lenne beletenni a cikkbe, bár nem kritikus.

   • myrrdhinn
    2012. július 30. - 19:14

    A szerkesztőkön múlik, én nem tudom szerkeszteni. :P

 10. SaGaIn
  2012. július 30. - 14:41

  0stor:
  Nem az idézett részlet miatt válnak szarrá az MMo-k hanem az elégtelen support miatt illetve a kevés kiegészítő tartalom miatt. (hozhatnék erre is példákat) Mert pl ha én jelentek egy gold sellert akkor legyen már ott egy GM aki kivizsgálja és bannolja… Ne akarják a munkát megspórolni és helyett korlátozásokat bevezetni amit a többi tisztességes játékost is hátrányos helyzetbe sorolja…

  A betörésket és a lopásokat sem úgy igyekszünk megelőzni hogy befalazunk ajtót ablakot…
  persze törekszünk a biztoságra de nem a személyes szabadságunk, kénylemünk rovására.
  Nevetségesnek tartom például hogy egy üveg vizet nem vihet fel az anyuka a gyerekének a repülőre vagy hogy nem vihetem magammal a poggyászba a samponomat… Mert mindekit potenciális mernylőnek néznek. Ebben nem tudok okosabb és egyben olcsóbb megoldást de akkor sem ez legjobb út.
  Több Gm kéne és meg lenne oldva aprobléma csak hát az pénzbe kerül drága cégünknek

  myrrdhinn:
  Gondoltam beidézem amit írtál de felesleges úgyis látod… Tehát sorjában. Az accountok feltörését meg lehetne gátolni mondjuk olyan módon ahogy Offi Aionba teszik. És/vagy Lehetne kérni olyan jelszót amit mondjul legalább 10 karakter betű szám kombináció és utána acounton belül Karakterenként külön csak egérrel mindíg változó virtuális billenytűn bepötyöghető 6 -8 karaker (keylogger kiktatava) (Az okosabbak nem a születési dátumukat írjáb be.) A legtöbb feltörés amúgy (ami nem tömeges) áltaábana user hibája (kiadja a jelszót másnak illetve túl egyszerű jelszót ad meg stb… Mellesleg a biztonságot növelné az is ha nem az e-mail lenne a loginnév amire regeltél ami mondjuk fenn vagy facen vagy tudja legalább 50 ember hanem egy saját küln erre acélra kért usernév mondjuk szintén 8-10 karakter betűszám kombóként ami természetese maximum 2 karakterben egyezheta jelszóval. meg lehet ne spékelni za egészet egy gameguardal vagy valami pacet titkosító szoftverrel. Sok sikert annak aki egy ilyet feltör. (nem mondom hogy lehtetlen csak elég nehéz / macerás)

  Másik a trade amit írsz hogy szegény mmot most látó játékost lehúzzák és ezért nincs trade ez megint egy jól hangzó indok de… Körülbelül mekkora annak az esélye hogy van pistike és most lát először mmo-t 2 napja játszik és belép senkit nem ismer nincs guildje nincsnek olnine ismerősei akiet megkérdezhetne egy tárgy értékéről és kidroppol egy 10 aranyat érő valamit és odaadja a első szembejövőnek 1 ezüstért? Szerintem nem azon kéne dolgozni hogy az embert megvédük saját hülyeségétől. És ezzel másoktól elvenni bizonyos kényelmet/lehetőséget. Remélem érzed hogy ez egy mondvacsinált indok. HA eladok vagy kölcsön adok vagy kidobok valamit amit nem kéne vállaljam már a tetteim következményét. Az a játékos legyen az magyar vagy külföldi aki arra meg rá hogy lehúzzon kezdőket/ismerősöket elég hamar kiközösítődik nem? Amúgy remélem nem gondolkodni képtelen és józan paraszti észel meg nem áldott 10 éveskenek fejlesztik a játékot mert abból kevés van. Sokkal többa az olyan 10 éves mmo-ok közt aki már egy hét után fejből vágja minek mennyi az értéke vagy hogy melyik szkill mire jó. legalább az a COD kéne. Mindegy itt úgysem a mi véleményünk a fontos

  • myrrdhinn
   2012. július 30. - 15:11

   Egyetértek abban, hogy a biztonságon még bőven lehetne mint javítani. Például, ide is elérhetővé tehetnének egy authenticator-t, ahogy a WoWban is van. Azonban, sajnos mindig lesznek olyanok akik hiába van bármilyen biztonsági rendszer, akkor is alacsony biztonságú jelszót adnak meg. És, teljesen igaz, hogy az ő hibájuk, ha feltörik az accountjukat. Csak ezzel az a baj, hogy a hírekben nem az jelenik meg, hogy “hülye volt a user és gyenge jelszót adott meg”, hanem az, hogy “tömegesen feltörtek accountokat a GW2-ben, nem biztonságos a játék?”

   Amúgy, persze, számtalan indokot ki lehetne találni, miért nincs, és sora én is azt mondnom, hogy mondva csinált. Viszont, sajnos láttam már olyant, hogy komolyan átvertek játékosokat más MMOkban, és szeretném, ha itt biztonságosabb lenne a rendszer. Szerintem sem ártana egy C.O.D a játékba, de személy szerint a TP-vel is nagyon meg vagyok elégedve, sokkal jobb, mint bárhol máshol :)

 11. SaGaIn
  2012. július 30. - 14:54

  Kozzy:
  A példád ott hibázik hoyg az A-net bármikor veszteség nélük alámehet egy goldsellernek árban ezzel kiszorítva őta versenyből. A goldszeller nem teheti ezt meg mert neki munkába kerül az arany előállítása míg az Anet annyit ad amennyit akar.

  Ráadásul ez:
  “És ha kevés pénze folyik be az ArenaNet-nek a Store-ból akkor kevesebb lesz a tartalom amiket menet közben vagy legközelebbi kiegészítőben raknak be.”

  Leírtam hogy mért nem igaz de leírom mégegyszer.. Ha kevés a bevétel akkor igyekszenek többet fejleszteni többet bővíteni új tartalmakat berakni hogy még több játékost serkentsenek vételre. Illetve semmiből sem tart új gemért vehető cuccokat berakni ami megint csak feldobja a vételt. És ah egetrengető a bevétel akkor meg dörzsölika kezüket és kész. Minden cég így működik. Nem fogják azt mondani hogy hú 20% több a bevétel ebbea hónapba tegyünk be neki két új dungeont… Ez nem üzleti szemlélet ez a baráti/testvéri személet. Mert ők nem a kedves pista bá a sarki fűszeres aki ha veszek 20 kiló krumplit tőle akkor ad két szaloncukrota gyerkőcnek mert olyan jófej és hogy legközelebb is hozzá mennyek nem az utca másik oldalára.

  • Kozzy
   2012. július 30. - 15:34

   Félig igazad van..de néhány dolgot szerintem te látsz rosszul. Az ArenaNet se mehet le a akármeddig, nekik ebből folyik be a nyereség, nyilván nem fognak folyton a goldseller-ek alá licitálni. Ez az ő pénzforrásuk, miért hagynák hogy valaki belepiszkáljon? És a “kici kinai dógzik occón”. Ők kiszámították hogy nekik kb mekkora az elvárt nyereségük a Store-on és most is az alapján lőtték be az árakat. Nyilván majd indulás után több statisztikával jobban tudják ők is belőni. De nem fognak egy bizonyos határ alá menni.
   És a fejlesztés dologban sincs igazad teljes mértékben (“ha kevés a bevétel igyekeznek többet fejleszteni”->mégis miből ha nincs elég bevételük?), mert ha a bevételük nem üt meg egy mércét akkor akkor nincs miből fejleszteni, azaz kevés az új tartalom.Nyilván lehet kérni a fejlesztésre NCSoft-tól, de azok se fognak támogatni folyamatos fejlesztéssel egy “alig döcögő” project-et. Új item-ekkel meg semmit se érsz a Store-ban ha továbbra is Gem-be kerülnek és azt meg a goldseller-től vett gold-on veszik..
   Nyilván ha többlet bevételük van sem fognak több tartalmat berakni (mint amennyit terveztek), de ha nem ütnek meg 1 szintet a nyereséggel akkor kisebb új tartalmakra, ritkább kiegészítőkre lehet számítani.

   • SaGaIn
    2012. július 30. - 16:47

    Én attól nem félnék hogy nem lesz annyi bevétel amiből fejlesztésre költsenek. Ugyanis nem fogják megvárni míg annyira lecsökken hogy nem jut pénz a fejlesztésre és még mindíg ne felejtsük hogy az összbevételük egy év alatt több 100 milió dollárra fog rúgni szerény becslések szerint is, költségeik biztos többszörösen megtérülnek majd legalábbis a következő 1-2 évben biztos.

    ” de ha nem ütnek meg 1 szintet a nyereséggel akkor kisebb új tartalmakra, ritkább kiegészítőkre lehet számítani.”
    Ez az ami pont fordítva van ugyanis ha rájönnek hogy az eddigi munkával kiadott cuccokkal nem érik el a szintet akkor bizos hogy kétszer olyan nagy erővel fognak dolgozni mert vissza akarják hoznia az eddig befektetett pénz többszörösét új tartalmakkal új játékosokat akarnak majd idecsábítani.

 12. Ras
  2012. július 30. - 15:58

  Azt felejtitek még el h a gem farmerek nem csak az Anet bevételét csökkentik, hanem a szerver loadot is aránytalanul növelik (folyton játszanak azzal az 1 accounttal), ezzel a Anet költségeit is növelik. Nekem tök szimpatikus, hogy incentive alapon próbál az Anet küzdeni ez ellen. Én bízom benne (reménykedem) h a dolog működni fog és esélye se lesz a farmereknek.

  Mondjuk acc. lopók nem sokat kockáztatnak, de a hasznuk várhatóan kisebb. 2-step authetication nagyon hiányzik, remélem ezt is bevezetik.

  http://wiki.guildwars.com/wiki/Feedback:User/Ras/2-step_verification

 13. Dani III
  2012. július 30. - 16:17

  Hát én kiváncsi leszek,hogy hogyan fog dönteni Anet ilyen ügyben,mint:
  Amikor már sokan elérték a max levelt(80) akkor nagyon olcson tudna hozzá járulni bárki arannyal a gemért,hisz 80-on könnyebb goldot szerezni,igy kénytelen lesz ANET növelni a gem értékét,hogy minnél több gold-ba kerüljön ám ezzel csak a goldfarmerek járnak jól,ha ANET olcsobban akarja adni a gemet,aranyat mint goldfarmer,akkor igy-ugy is vesztit,hisz tul olcson tudnának 80-on hozzá jutni a gyémánt vásárláshoz aranyért is. Goldfarmerek meg legolcsobban is eladnák a goldjukat. vajon mi lesz a vége…:(

  • 2012. július 30. - 16:59

   Egyáltalán nem biztos, hogy az összegek is levellel fokozódnak a végéig, de az biztos, hogy level 80-ra fogják kitalálni a Gemek árát. A kezdőknek pénzesebb lesz a dolog, nem nagy probléma.

 14. Manioka
  2012. július 30. - 16:55

  Ha megölök valamit/valakit, akkor a csapattársam is ugyanazt kapja belőle mint én?(élőben nem jutott eszembe kipróbálni) :)

  • SaGaIn
   2012. július 30. - 17:12

   Nem mindenkinek saját droppja van. Viszont én úgy vettem észre hoyg nincs minden mobból dropp hanem mondjuk minden 4-5 ből van csak. Volt hogy egy event végén öltem valami bosszt és nem adott semmit sem :S

 15. Ras
  2012. július 30. - 18:08

  Nem találják ki a gem árát, a tőzsde fogja kialakítani. Ha sok lvl 80 lesz, akkor ők többet fognak tudni ajánlani a gemért, ezért többet fog érni.

  Tök jó egyébként tőzsdézgetni is, én BWE3-on kb. 6 órát tőzsdéztem + kraftoltam. Sikerült 10 s-ről 1g -ra eljutni, meg vissza 10 s-re (+jó sok áru meg el is kraftoltam valamennyit) aztán meg újra 1 g-ra. Tök jó móka.

  A gem is tőzsdés áru, bár ott 30%-ot von le az Anet tranzakciónként, úgyhogy nehezebb lesz tőzsdézni vele. + sajna pénzzé nem lehet tenni a gemet. Az pedig jó poén lenne. :)

 16. chuckygwzik
  2012. július 30. - 18:53

  Azok tudják megmondani, mennyire jellemző a gold biznisz, akik játszottak már olyan játékokkal amikben legális a belső trade mint itt lesz GW2-ben. Jóval kisebb a gold sell, szinte nem is zavaró.

  Egymás melletti trade nem lehet. Ez is új, hiányzik?! Lehet a megszokások miatt még igen, de nagyon könnyen hozzá lehet majd szokni a tutihoz. Csak a gold sellerek felöl közelítitek ezt meg.

  Ugye milyen jó, hogy bárhol kipakolod vigyétek eladod?! Pörgősebb a játék nem kell tökölni a kereskedelemmel. Kevesebb lesz az utazás, kevesebb terhelés a szervereken, mert nincs találkahely megbeszélés teleportolás, kevesebb spam a chatben átláthatóbb kevesebb azon is a terhelés. Nincsenek zsúfolt városok a trade miatt, kisebb a lagg, jobb a játékélmény.

  A kofák, meg fognak találni maguknak más elfoglaltságot a trade keretén belül. Őket bántja leginkább, hogy nincs, de majd hozzászoknak.

 17. Ras
  2012. július 30. - 18:59

  Én pl. mikor hulla voltam, akkor intéztem a sell-t. Általában mire a végére értem fel is szedett valaki, pedig sokszor egyébként egyedül mentem. Fenének se lett volna kedve visszagyalogolni.

  • Endrosz
   2012. július 30. - 19:18

   Lol, zombi kereskedő. :)

   • Ras
    2012. július 30. - 20:59

    Ja triplán nyertem:
    -nem került pénzbe a teleport
    -mindig volt hely az inventoryban
    -nem kellett visszamenni, oda, ahol tartottam

    Ha meg a végére nem szedtek fel, akkor csináltam egy teát is, az általában már elég idő volt.

  • hopp
   2012. július 30. - 20:05

   Ez egy egész jó ötlet. Loptam!

 18. Ras
  2012. július 30. - 20:57

  hopp :
  Ha a goldfarmertől olcsóbban lehet goldot szerezni, mint gemet becserélve, akkor nagyon sok ember goldfarmertől vesz goldot, hiába van tiltva az EULÁ-ban (ne becsüld alá az emberi ostobaságot). Nyilván ki lehet szűrni, de azt azért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ha 1 almát 100goldért adsz el, akkor te goldot vettél, a másik fél pedig goldfarmer. Ezt mindenképpen ki kell nyomozni, ami erőforrás, és a fő kérdés mindig az, hogy megéri-e ráfordítani az erőforrást. A legtöbb játékban az van, hogy hullámokban banolják a farmereket, mert olcsóbb, mint folyamatosan figyelni rájuk.
  Én még nem láttam olyan játékot, amiben ne lett volna legalább néha gold spam, függetlenül attól, hogy lehet-e goldot venni hivatalosan vagy nem. Például legutóbb, mikor néztem, Diablo 3-ban olcsóbb volt a farmertől venni a goldot, mint az RMAH-ban, és jött is a spam general chaten.

  Akkor ha ilyeneket látsz, majd más is gyorsan betesz annyiért almát. :) Ellenőrizni meg nem lehet h kinek ad el. Ettől függetlenül nyilván fognak próbálkozni. GW1-ben is próbálkoztak, de nem volt vészes a dolog. Egyszerűen egy idő után nem igazán volt szükség pénzre.

 19. Ras
  2012. július 30. - 23:42

  Még egy trükk: Ha kell a cucc de nem akarsz teleportért fizetni + visszamászni. Menj WvW-be ott van trading post, onnan mist, onnan leave mist és ott vagy ahonnan indultál. :)

  Másik módszer, hogy egy másik karakterrel intézed a tradinget, aki városban van a Trading Post mellett. Esetleg lehet h tudsz magadnak levélben is ettől a karitól küldeni tárgyat, ezt nem próbáltam. De ha csak a tőzsdei spekulációt akarod intézni, akkor biztos müxik a másik karakteres módszer is.

  • Ras
   2012. augusztus 5. - 15:44

   Több helyen olvastam, hogy saját másik kariknak nem megy a levél, úgyhogy valszeg így van.

 1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: