Kezdőlap > Egyéb kategória > GW2 CBT Theorycraft a Blade and Soul CBT-k kapcsán

GW2 CBT Theorycraft a Blade and Soul CBT-k kapcsán

Nos kérem… tudom, lerágott csont és a bejelentés (GW2 nyugaton B&S keleten kb egyszerre jelenik majd meg) olyan régen történt, hogy már csak nagyon nagyon nagy óvatossággal szabad kezelni, de…

Variance Aion: Mint azt már korábban jeleztük Április 27 és Május 1 között kerül megrendezésre az NCSoft soron következő nagy játékának az első zárt bétája. A béta ütemezése:

 • Apr 27 at 5AM GMT to Apr 27 at 5PM GMT
 • Apr 28 at 3AM GMT to Apr 28 at 5PM GMT
 • Apr 29 at 3AM GMT to Apr 29 at 5PM GMT
 • Apr 30 at 1AM GMT to Apr 30 at 5PM GMT
 • May 1  at 1AM GMT to May 1   at 5PM GMT

Az már biztos, hogy az ArenaNet le van maradva a B&S fejlesztőktől… és csupán elgondolkodtam.

 1. Szeptember-Október környékén várhatóan elindulnak a nyílt béták elméletileg.
 2. Van még 2 be nem mutatott kaszt és 2 be nem mutatott faj.
 3. Van három convention előttünk, ebből kettőn fognak komolyabb bejelentést tenni.
 4. A Comic Con-ig (amin nem lesz semmi nagy bejelentés elvileg) van még 83 nap, ami majdnem 12 hetet jelent.

Mi történhet? Nehéz megmondani… most lehetnék lilaködben táncoló és mondhatnám, hogy nyáron talán pár kiválasztott játszhat majd valamiféle zárt bétán, de nem teszem (még ha úgy is tűnik, hogy megtettem). A fennmaradó két kasztot és fajt nem fogják bemutatni, egyhamar. Akkor viszont milyen CBT-ről beszléhetnénk? Néhány faj és kaszt kimarad? Akkor van-e értelme béta tesztet hirdetni?

Szóval négy esélyes a dolog:

 1. Guild Wars 2 CBT úgy hogy kimarad 1-2 kaszt és faj
 2. Guild Wars 2 CBT valamikor nyáron és talán Comic Con-ig bemutatják a maradék kasztokat. (fajokat nem hiszem, azzal kevesebb a balancolni való, szóval CBT lehet anélkül is talán…)
 3. Nyár végén a CBT-t jelentik be, nem az OBT-t és akkor a megjelenés jövőre tolódik.
 4. Nem lesz CBT, de menorel azt mondta hülye vagyok és olyan nincs hogy nincs, szal ez az opció nem is létezik. :)
És akkor most átadnám a szólt Menorel kollégának, aki a tovább után megosztja erről a saját véleményét/tapasztalatait:

Ahogy azt Füben már leírta, a BnS és GW2 közötti szoros fejlesztési összefüggés lerágott csont. A BnS CBT-je bizonyítja, hogy eme termék látszólag előrébb tart. Ez azonban csak látszat. Történt idén egy nagyon érdekes dolog (pontosabban még tavaly). Korában jellemző, hogy egy-egy játék erősen félkészen kerül kiadásra, majd utólagosan borul a bili. Ilyen ez a biznisz. A Bluehole Studio (BHS) azonban különös szintre emelte a TERA Online nevű játékkal ezt a képletet, ami minden bizonnyal erősen meglepte a NCSoftot. Történt ugyanis, hogy a TERA Online hivatalosan Koreában idén január közepe óta már élesben fut (Koreában az MMOk esetében a hivatalos start az OBT időpontja). A játék viszont úgy jelent meg, hogy egy igen korlátozott kontent (lvl38) volt csak elérhető. Majd azóta folyamatosan adagolják a contentet (előbb lvl50 majd most májusban lvl58). Így a játékosok folyamatosan meg vannak állítva és folyamatosan ott lebeg a szemük előtt az ‘endgame’ ígérete.  Most eltelt lassan már 4 hónap a TERA start óta. Ezen négy hónap alatt konkrétan senki nem tudott semmit arról, hogy mi is lesz az endgame. Most, hogy már egy picit alább hagyott a lelkesedés persze egyből ellőtték a nagy ágyúkat. A képlet viszont látszólag működik.

Koreában nagyon oda vannak a számokért, különösen az “1′-es számjegyért, főleg ha egy dátumban több is van mint egy darab. Éppen ezért volt pl. a TERA megjelenési dátuma 11.01.11.  Ahogy korábban az Aion is 11.11.09-el startot, ha jól emlékszem. Logikus, hogy – követve a hagyományokat – a 11.11.11-nél jobb dátum soha nem jöhet már el egy-egy siker várományos dolog elindítására. Nemrégiben találkoztam egy BHS-es leányzóval, aki oda meg vissza volt azért, hogy a TERA 11.01.11-es startot és még a TERAs kabátját is levette, hogy megmutassa a bele varrt dátumot. Pont ezért az NCSoft most különös helyzet elé állt: Bármi áron is de ki kell adnia a BnS-t 11.11.11-es dátummal, (különösen mert a nagy rivális XLGames is bejelentette az ArcheAge-t ugyanerre a dátumra); ehhez pedig a legjobb megoldás a TERA-nál már bevált csúsztatott content kiadás.

Mi a helyzet a GW2-vel? Nyilván a világ nyugati fele számára a 11.11.11-es dátum max csak egy érdekes dátum, de jelenteni számunkra nem jelent semmit. Ugyancsak nem jellemző a nyugati féltekére, hogy egy-egy MMO releasenél komolyabban figyelnének a konkurenciára. Nyilván az ArénaNet nem is feltétlenül tekinti konkurenciának azokat a játékokat, amelyek meg fognak jelenni ebben az időszakban. Tudom nehéz ezt elfogadni, de nem hajtja őket a tatár. Egy ANet nem teheti meg, hogy kiad egy félkész, hiányos játékot és utólagosan pakolja be a contentet, a nyugati világban már nagyon sok játék bukott ebbe bele. Éppen ezért a fejlesztés megy tovább a maga útján. Az én prognózisom (látva valamennyi a hátteret is): Q3 végéig megjönnek a hiányzó fajok, kasztok, stb. Idén lesz egy db CBT az Q4-ben, jövő év elején lesz egy erősebb hype kampány, melynek eredményeként lesz 3-4 CBT, majd a nyarat végig kampányolják a kiállításokon és 2012 szeptemberében rövid OBT után kiadásra kerül a Guild Wars 2.

Kategóriák:Egyéb kategória
 1. Nitroxy
  2011. április 27. - 14:58

  Ha igaza van Menonak, sorban fog berosálni itt mindenki a várakozástól. :D

 2. Niko
  2011. április 27. - 15:02

  “2012 szeptemberével kiadásra kerül a Guild Wars 2.”

  Remélem nem lesz igazad,és még idén, vagy jövő tavasszal tolhatjuk a gammát.

 3. Soulstorm
  2011. április 27. - 15:05

  sajnos eléggé valószínű, hogy később kapjuk kézhez a játékot, mint ahogy azt gondoltuk…szomorkodom…de legalább jó lesz! Azért ne tákolják össze, hogy minél hamarabb menjen.

 4. Eldron
  2011. április 27. - 15:09

  2012 szeptembere?! Nos általában pozitív hozzáállásom van a dolgokhoz, de ezt az évszámot nem értem. Egy játéknál sem fordult elő, h ennyi infót kiadjanak a tartalmakból,de semmi megjelenési dátum. Ugyan ezt játszották el előző évben……Menorel akkor te úgy gondolod megint meg fog történni újra,hogy kiadnak sok infót aztán ismét uborka szezon? Valahogy nem találom ezt logikusnak, mert türelmes típus vagyok, de h hülyére vegyék az embert… Bocsi Menorel de én nem látok értelmet a logikádban, de ha mégis igazad van az Anet akkor nem normális úgy gondolom!
  Azért az Anetnak is van bőven konkurenciája, akitől azért tartaniuk kell… lehet, h egészen új dolgokat akarnak belevinni a játékukba, de ha ennyit csúsztatják az én bizalmam is elveszik meg szerintem másé is!

 5. Nitroxy
  2011. április 27. - 15:13

  A bizalmad lehet, hogy elveszik és nem fogsz vele foglalkozni, de amint kijön a játék vagy forró lesz a talaj, úgyis ki fogod próbálni/meg fogod venni. Asszem ez is a céljuk végső soron.

 6. Niko
  2011. április 27. - 15:23

  hát én is utálok sokat várni, remélem a játék majd kárpótol érte, addig meg remélhetőleg a diablo3 leköti a figyelmem

 7. Mad Pig
  2011. április 27. - 15:30

  kezd szánalmassá válni amit anet müvel. Ugyanazt csinálják mint a Blizzard, éveket kotlanak egy játékon. Nem is csoda hogy nem játszok Blizzard játékokkal, hiszen soha sem tudja az ember hogy akkor mégis mikor jelenik meg, és amikor megjelenik, már ugyis beterveztem egy másik játékot. Ezis mire megjelenik már rég a Battlefield 3-al fogok játszani, nem beszélve tucatnyi egyéb jo játékrol, mint pl Skyrim, uj Deus Ex, Mass Effect 3, Rage….

  • 2011. április 27. - 15:44

   easy man… csak spekulálunk, soha senki nem mondott semmit hivatalosan még a megjelenési dátumról. Az is lehet, hogy holnap bejelentik, hogy a hétvégén megjelenik. :D

 8. chucky
  2011. április 27. - 15:49

  Benne van a pakliban amit Menorel mond, sokszor gondoltam már ezt a verziót is. 2 faj 2 kaszt 1 pvp a többi blama ez 5 hét 12 hét van addig 1 hét semmi 1 hét infó és a 2 nagy bejelentésen játék :) CBT nyáron ősszel dobozos :)

  Ha nem akkor jön a Witcher 2, Elder Scrolls V majd a Risen 2 is, szóval passzívba kapcsolsz leszarod a GW2-t majd ha kijön játszunk és pá. Ezt várakozással nem lehet kibírni csak ha letojod ;)

  • 2011. április 27. - 15:52

   “2 faj 2 kaszt 1 pvp a többi blama ez 5 hét 12 hét van addig 1 hét semmi 1 hét infó és a 2 nagy bejelentésen játék CBT nyáron ősszel dobozos :)”

   Én is ebben reménykedem titkon, de sajna érzem, hogy mikor erre gondolok, akkor erősen a fanatikus és nem a realista beszél belőlem. kiderül…

 9. Nick
  2011. április 27. - 15:58

  Bizony, film és játék téren is nagyon durván termel a 2011-es év, a fentebb felsoroltak közé még hozzátenném hogy jön a Fable 3 PC-re pár hét múlva :D A felsorolt gamekkel együtt is bár bőven van mivel játszani, azért egy mmo-val nem érnek fel :) Idén év végére szeretnék már én is egy kiadási dátumot látni.

 10. Eleghal
  2011. április 27. - 16:27

  Hát a 2012 ősszel szerintem erősen maguk alatt vágnák a fát.
  Addigra elég sok mmo ki fog jönni, de a lényeg addig szerintem be is fognak harangozni pár komolyabb játékot, és akkor az emberek lehet arra fognak már várni.
  Az ilyen késői kijövetel miatt a játékosok nem tudják beleásni magukat a játékba nem tudják, teljesen magukévá tenni, így a 2012-es gamék jobban át tudják őket csábítani.
  (Bocsi megint előjött a marketinges énem:D)

 11. VadKan
  2011. április 27. - 16:55

  nem létezik, hogy 2012 Q3ban jelenjen meg a játék. AZÉRT MERT:
  -anet nem csinál közel 3-3.5 éves hypeot egy játéknak
  -már a 8 kasztból 6ot ismerünk. a pve kontentben nagy újdonságokat nem fognak/tudnak mondani. pvp-ről is már olvastunk ezt-azt. nagyjából tudni, hogy milyen játék módok lesznek és hány emberesek lesznek, aka tudunk mindent kis híján a játékról!? ( jó ezt én sem gondolom így, de kb igazam van)
  -GW1ben már bevezették a HoM-et, és új kontent nem nagyon jön gw1-hez, magyarán nem csinálhatják meg azt, hogy nesze toljad maxra a HoM-et közel 2 éven keresztül aztán ennyi kösz heló gw1 ezzel ki is fújt, mert utána jön a 2. nem úgy ismerem anetet, hogy 2 évig egy HoM-al böknék ki a szemünket.
  -vissza térve erre a HoM dologra, az is hiba lenne, hogy ha hagynák a kezdeti HoM töltögetési lázat lankadni, mert csak ez miatt fog egy csomó gw1-es átmenni, meg azért mert itt a HoM és hú de jó újra játszani, én ezt folytatni akarom, meg hol a GW2-őm most már… na ez az érzés már fél év alatt elszáll, nem hogy 2 év alatt.
  -ráadásul egy jövő nyári hype teljesen nem érné meg. kb már az idei bemutatókon lelőttek minden poént, meg lefognak az elkövetkezendőkön, de még IDÉN. jövőre elsütnek megint mindent? na az ciki lenne, már pedig nem tudnak még 4-5 2012-es showt telenyomni értelmes, informatív, nem mondva csinált újdonsággal.
  konklúzió: idén év végén/jövő kora tavasszal megjelenik.

  • Finyak
   2011. április 27. - 18:28

   Aionrol anno lehetett tudni mindent, h mi lesz a játékban stb., és még utánna 1,2 évvel jelent meg a játék de igy is félkészen majdnemhogy player nyomás miatt:)) Amekkora tapasztalatom van igy mmo megjelenés terén,ez a 2012 ösz tök reális a játék mostani állása alapján,ugyanis még sehogy sem áll,és mint meno elmondta,nemadhatnak ki ide nyugatra egy félkész játékot.Bár én tavaszra tippelem, olyan április környékére,de teljesen reálisnak látom az öszt is…

 12. derik007
  2011. április 27. - 17:12

  ha ez igaz (2012 szeptember) akkor minek reklámozták eddig annyit?:DD ez az oldal, hasonló fórumok is stb. ráértek volna 2012 elején szerveződni

  • derik007
   2011. április 27. - 17:13

   tehát remélem legkésőbb köv tavaszra meglesz

 13. Gandarel
  2011. április 27. - 17:12

  Az hogy NINCS BEJELENTVE nem azt jelenti hogy nincs kész és egy CBT-n nem tolhatnák, csak azt hogy velünk még nem osztották meg.

  Mondták hogy most nagyban tolják a PvP teszteket.

  A PvP teszteléséhez 2 fő dolog kell:
  -az összes faj
  -összes kaszt
  És ezeket kombinálni

  Nem lehet PvP-t tesztelni (pl) egy elével meg egy warival ha aztán jön a ranger és borít mindet.

  Ugyanígy a fajoknál. Vannak faji képességek, és kész a PvP tesztelés mindenki happy és rájönnek hogy pl a sylvari necro verhetetlen, ezzel nem számoltak, újradolgozhatják az egészet.

  • Sütikapitány
   2011. április 27. - 18:25

   Gandarelnek sztem teljesen igaza van ha már tényleg elkezdték tesztelni a pvpt mint ahogy mondták akkor az összes kaszt megvan mert csak igy tudnak normálisan balancolni csak nem mondják el nekünk h szépen adagolják a hypot sztem is most évégén vagy jövö tavasszal már biztos toljuk majd a gamet ;) :D

   • Gandarel
    2011. április 27. - 19:16

    Legalább valaki egyetért :P

  • Soulstorm
   2011. április 28. - 07:41

   Így van! Azért mert hivatalosan ők nem árulták el nekünk, attól még kész lehet a maradék 2 fa, 2 kaszt. Sőt! Nem hinném hogy nincs még kész. És lehet, hogy a végére felpörgetik a bejelentéseket és nem 2-3 hetente kapunk új infót hanem a nagy bejelentés előtt sűrűsödni fog. Persze kövezzetek meg ha rosszul gondolom. Lehet hogy más MMO-t fejlesztő cég akár saját maguk sem így csinálták csinálják, de ugye a játék is újítás:)

  • Prana
   2011. április 28. - 09:03

   Én is egyetértek, az utóbbi hetek fejlesztői interjúiban elpöttyentett félszavakból egyértelműen kiderült, hogy sokkal előrébb tartanak a fejlesztéssel, mint amennyi publikus. Emlékezzetek vissza, az a fejlesztő aki a pvp tesztelést megemlítette, azt is mondta az interjúban, hogy nem mondhat egy szóval sem többet mert kinyírják a marketingesek.

   Tudjuk ugyebár azt is félhivatalos forrásból, hogy a sylari fajt teljesen újratervezik. MI VAN AKKOR, ha ez pontosan azért történik, mert már RÁJÖTTEK a pvp tesztekből hogy a sylvari necro verhetetlen? Ugyanez a helyzet a mesmer kaszttal, elképzelhető hogy azért nincs még bejelentve, mert újra kell gondolniuk pár játékmechanizmust a balance miatt.

   Az Anet iteratív fejlesztési módszerébe teljesen belefér, hogy ezzel elszütyögnek még heteket, ez nem azt jelenti hogy még sehogy sem áll a hátralevő 2 kaszt és 2 faj, sőt valószínűleg az alapok már régen ki vannak dolgozva, de nem jelentik be egyrészt amíg nem állt össze a végleges koncepció, másrészt a hype előre megtervezett menetrendje miatt.

   Véleményem szerint az őszi gameshow-k alatt már nagy erőkkel fog haladni a CBT, és továbbra is reálisnak látom az év végi, legkésőbb jövő tavaszi megjelenést. Aki azt mondja hogy szánalmas amit az Anet csinál, az egyszerűen nem érti mi folyik a háttérben, és hogyan működik az Anet gondolkodásmódja.

   UI: ma 6 éves az első GW1 karakterem :) Ennyi idő után ki merem jelenteni:
   In Anet we trust. :)

   • 2011. április 28. - 12:44

    Kis kiegészítés: a sylvari redesign tudtommal már kész van. :)

 14. Eldaron
  2011. április 27. - 18:03

  Hát, én azért erősen bízok egy 2012 Q1/Q2-es megjelenésben. 1 év alatt még sok minden történhet. BTW Skyrim ha jól tudom 11.11.11 dátummal jelenik meg, szal lassan már nálunk is lesz jelentősége a dátumnak.

 15. menthix
  2011. április 27. - 23:30

  Nem kötekedés képp, de szebben nem tudom megfogalmazni, látva ezt a 2012 szeptembert: neked, barátom, szerintem nincs igazad.
  CBT biztosra vehetitek, hogy nem lesz, de már ez is úgymond “lerágott csont”.
  Nagy a teszter team az anet-nél, ezt mindenki tudja. Open béta idén, aztán megjelenés, kész, kár ezen filózni, nem leszünk előrébb, főleg, ha ilyen spekulálásokba kezd, mint Menorel -.-‘

  • menorel
   2011. április 28. - 00:10

   Ahogy a postban is szerepel én a saját véleményemet/tapasztalatomat írtam le. Mindez csak azért, mert a véleményem nem egyezik a tiéddel? Térjünk erre majd vissza akkor, amikor valóban a Te alternatívád bizonyult valósnak (OBT + megjelenés még idén); ha így lesz megkövetlek.

   • menthix
    2011. április 28. - 22:53

    Elnézést, ha durva volt a hangnem, kicsit morcos kedvemben voltam :D
    Szóval a lényeg az, hogy fölösleges spekulálgatni, ennyi erővel lehetne még 1000 meg 1 post, mert mindenki le akarja írni mit vár, mit gondol. Bízzunk mihamarabbi megjelenésben, meg abban, hogy lesz rá azonnal pénzünk :D

 16. meridian
  2011. április 28. - 02:16

  Én kibírnám várni, csak addig jönne már ki valami értelmes. Tera csak ősszel várható, Archeage nem is lesz (egyenlőre még), BnS szintén nem lesz, Age of Wulin talán, de az is mikor???
  Mondjuk az age of wulint nagyon várom már, az nem szokványos MMO lesz…! Csak lenne már itt!

 17. 2011. április 28. - 07:52

  (11-)9-11 USA Flight Simulator… :D

 18. Kokoka
  2011. április 28. - 19:42

  Gyerekek! 1 a lényeg!! hogy inkább adják ki később de akkor kapjunk egy kész játékot mintsem hogy kiadják hamarabb és kapunk egy 70% kész játékot…mint anno aion idejében…:S

 19. Eleghal
  2011. április 28. - 20:23

  Vagy adjàk ki gyorsan, ès kèszen:)

  • Eldron
   2011. április 28. - 21:04

   Támogatom! :D

   • Matteoo
    2011. április 29. - 14:45

    Úgyszint! :)

 20. Klevo
  2011. április 29. - 16:22

  Gamespy-on már előrendelhető illetve kiírták a játék megjelenését is:
  Release Date: Nov 02, 2011

  Bár ez az Anet felől nem lett megerősítve én azért reménykedek az idei megjelenésben

  • Gandarel
   2011. április 29. - 18:00

   2010 nov 2-re írták amíg nov 3-án rá nem tettek egy évet.

   Random dátum

 21. Galadriel
  2011. április 29. - 19:20

  Sziasztok.
  Menorel véleményét figyelembe véve az lenne a kérdésem,hogy mivel fogják lekötni a figyelmünket 2011 Q3-tól,ha addigra szinte majdnem minden fontos infot megkapunk(2kaszt,2faj,pvp).
  Utánna lenne1év amiben a “legfontosabb” info,hogy OBT 2012 Q2-Q3.És addig? Bár,ha elmennek nyaralni….:$

  • Gandarel
   2011. április 29. - 20:58

   Ez nem kész tény, valószínű még az idei megjelenés, inkább mint 2012 vége.

 22. Scip
  2011. április 29. - 23:14

  én annyit füznék hozzá ehez a témához hogy a “Become a Guild Wars 2 Ambassador” födija az hogy a 2 nyertes játszhat majd a GW2 vel 3 napig washingtonban. a határidö május 12, és egy versenynél el szokott tartani egy darabig mig osztályozzák a beérkezett videókat , de nem ez a lényeg. A lényeg az hogy az anet bevállalja hogy behív 2 rajongót és lehetöséget ad nekik ,hogy játszanak a GW2vel. lehet hogy ez csak nyáron lesz és az is lehet hogy lekorlátozzák öket egyes területekre , de : ez gyakorlatilag tekinhetö egy korlátozott béta tesztnek. És még annyit mondanék hogy az arenanet mindig azt mondogatta hogy azt akarják minél jobb legyen a játék kezdetekkor, és ha már bevállalják hogy 2 idegen játszon, ez nagyonnagy elörelépés.

  • nathriel01
   2011. április 30. - 00:12

   A nyerteseket Május 26.-a körül jelentik be. A nyerteseknek az utazási dokumentumok másolatait (útlevél, vízum, stb) Június 2.-ig kell Arenanet-nek eljuttatni, tehát ez után lehet valamikor menni. Valamint az utazási lehetőség utolsó napja Október 31.

 1. No trackbacks yet.

Itt és most várjuk a hozzászólásod!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: